Este sezonul dovleacului și am zis că de data aceasta să încerc o combinație cu bezea și nuci, foarte bună de altfel.
Dovleacul ras se amestecă cu zahărul și zahărul vanilinat și se pune totul la foc până când scade toată zeama. Dacă considerați că dovleacul este încă tare, se adaugă apa și se fierbe în continuare până când scade din nou. La final, se adaugă scorțisoara și se amestecă.
Se pornește cuptorul și se setează la 175 de grade Celsius.
Pentru aluat, se mixează ouăle, gălbenușurile, sarea și zahărul. Se adaugă uleiul, smântâna, laptele și esența de vanilie și se omogenizează. Se încorporează făina și praful de copt.
Se toarnă aluatul într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt și se introduce la cuptor pentru 15 minute, apoi se micșorează temperatura la 160 de grade Celsius pentru încă 15 minute.
Se începe pregătirea bezelei cu 5 minute înainte de a scoate blatul din cuptor. Albușurile se mixează cu un praf de sare, apoi cu zahărul și zahărul pudră, după care se amestecă cu nucile.
Se scoate blatul din cuptor dacă trece de testul scobitorii, se presară două linguri de griș peste el și se întinde umplutura de dovleac. Peste aceasta se întinde bezeaua, apoi se reintroduce tava la cuptor pentru 40-50 de minute sau până când bezeaua este bine făcută.
1
Zahărul din umplutura de dovleac se pune după gust.