Prajitura cu Crema Caramel

de mirela0911 in Prajituri, 24 Mai 2015 | 27042 vizualizari

 

Reteta acestei prajituri este veche, imi aminteste de copilarie, pentru ca era nelipsita de la sarbatori, era una din preferatele mele. Probabil ca acum are alta denumire, dar in caietul vechi al mamei aceasta prajitura apare sub denumirea de Dobos.
Ce am schimbat la ea a fost doar glazura, in rest, aceeasi prajitura delicioasa pe care mi-o amintesc cu drag!

 

INGREDIENTE

Pt. foi:
  • 500 g faina
  • un praf de sare
  • 100 g untura
  • 100 g zahar
  • 1 ou mare
  • 100 ml lapte
  • 1 lgt amoniac
Crema:
  • 300 g zahar
  • 500 ml apa
  • 120 g faina
  • 500 ml lapte
  • un pachet unt
Glazura:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 3 lg lapte
Portii: 30
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu Crema Caramel:

Foile: Intr-un bol se pune faina, sarea si zaharul si se amesteca. Se adauga untura, oul si amoniacul stins in laptele caldut. Se amesteca la un loc dupa care se rastoarna pe masa de lucru si se framanta un aluat omogen si nelipicios. Se imparte aluatul in 5 parti egale. Se intinde cate o foaie de dimensiunea unei tavi de 22x32 cm si se coc pe dosul acesteia timp de 6-8 minute la 180 de grade. 

Crema: Se caramelizeaza 150 de grame zahar. Se stinge cu 500 ml apa si se lasa pe foc pana se dizolva tot caramelul. Intre timp restul de zahar se amesteca cu 120 g faina apoi se omogenizeaza treptat cu laptele, avand grija sa nu faca cocoloase. In momentul in care s-a topit caramelul, se toarna compozitia cu lapte peste caramel amestecand continuu cu un tel. Se lasa la foc mediu pana se ingroasa crema. Se stinge focul, se adauga untul si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se lasa crema sa se raceasca.

Pe un platou se aseaza o foaie, se unge cu o parte din crema de caramel, se aseaza a doua foaie si tot asa pana la epuizare, pastrand pentru final foaia care arata mai bine. Se apasa prajitura cu palmele usor  pentru a se lipi bine foile de crema.

Intr-o craticioara se pune ciocolata rupta bucati cu cele 3 lg de lapte sie se incalzeste pana se topeste si omogenizeaza ciocolata. Se toarna peste prajitura si se intinde cu ajutorul unei linguri. Se da la rece prajitura dupa care se poate taia si servi.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Se poate inlocui amoniacul cu bicarbonat de sodiu.

2

In timp ce foile sunt la cuptor,se pot verifica mai repede daca acestea sunt facute, devin aurii pe margini (depinde si de cuptor).

3

Este mai buna a doua zi, dupa ce s-au inmuiat foile.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu Crema Caramel" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura "Duet de fructe"