Una dintre prajiturile copilariei mele, de care, nici dupa 28 de ani, nu m-am plictisit!
Foi:
Crema caramel:
Glazura:
(sau pentru reteta traditionala:
Decor:
Foile:
Se freaca zaharul cu ouale, apoi se adauga uleiul, ca la maioneza. Se amesteca cu laptele caldut, amoniacul stins si faina cat cuprinde. Se imparte coca in doua parti egale, iar acestea la randul lor se impart in cate 5 (astfel incat, vom avea 10 parti). Se intind si se coc pe fundul tavii.
Crema:
Zaharul se amesteca cu apa si se pun pe foc, mestecand mereu, pana ce se caramelizeaza zaharul. Apoi, se adauga faina treptat. Laptele clocotit se incorporeaza treptat in compozitia de zahar, mestecand mereu, pana se ingroasa (pe foc) – cam 6 minute. Luata de pe foc si cat este inca fierbinte crema, se adauga untul, mestecand pana ce se omogenizeaza.
Glazura:
Se topeste ciocolata la bain-marie si dupa ce se ia de pe foc, se amesteca cu smantana.
Se asambleaza prajitura, alternand straturile de crema cu foile. Se lasa sa se inmoaie foile (de la crema) cateva ore.
Se taie marginile. Se imparte in 9 cuburi. Fiecare cub se taie pe diagonala laterala, apoi cele 2 bucati taiate se lipesc una de alta obtinand o piramida. Se procedeaza la fel cu toate cele noua cuburi. Se imbraca in glazura si se pudreaza cu putina “zapada” – nuca de cocos.
1
Untul se poate inlocui cu margarina.