Rețete de post economice
Din făină, drojdie, un praf de sare și apă călduță, se face un aluat potrivit de moale și se lasă la dospit.
Varza murată se stoarce, se taie fideluță si se călește la foc mic, în 3-4 linguri de ulei, până scade zeama. Se adaugă piper după gust (mai mult, cine suportă condimentele).
După ce aluatul a crescut suficient, se întinde o foaie de 5-6 milimetri grosime și se porționează, în funcție de mărimea dorită pentru plăcinte. Se întinde apoi cu sucitorul fiecare foaie de plăcintă, în formă de pătrat, se așază pe mijlocul ei o lingură de varză călită și se unesc/lipesc pe rând colțurile opuse ale pătratului de aluat.
Se așază plăcintele în tava în care s-a pus hârtie pentru copt și se dă la cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ 45 de minute (se verifică dacă plăcintele s-au copt/rumenit între timp și se scot mai devreme, dacă este cazul). Când sunt aproape gata, se ung plăcintele cu ulei, pentru a le face mai aspectuoase și se mai lasă puțin în cuptor.
Când plăcintele sunt coapte și rumenite, se scot din tavă și se așază într-un vas încăpător, după care le acoperim cu prosoape curate, pentru a le menține călduțe, cât mai mult timp și pentru a le da răgazul să se înmoaie. Dacă nu se acoperă plăcintele, ele se vor întări.