Acestea sunt vestitele placinte pe care le facea bunica mea din Maramures. Desi eram foarte mica ca sa mi le amintesc, mereu am auzit laude la adresa lor. Asa ca m-am hotarat sa vad si eu cum sunt. Sunt foarte bune!
Aluat:
Umplutura:
Aluatul:
Se cerne faina.
Se adauga sarea si oul batut.
Drojdia se dizolva cu zaharul si se adauga peste faina.
Se toarna putin cate putin din apa calduta si se framanta pana cand aluatul devine elastic.
Se adauga uleiul si se framanta pana se incorporeaza.
Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la dospit pana se dubleaza volumul.
Umplutura: Se bate oul si se amesteca cu urada si cu mararul.
Am impartit aluatul in 10 bile si am lasat pe masa de lucru la crescut.
Se intinde o foaie din fiecare biluta si se pune cate 1-2 linguri din umplutura in mijloc. Se aduna marginile si se mai intinde putin.
Se mai lasa putin la crescut si apoi se pun intr-o tigaie antiaderenta in putin ulei.
Se prajesc pe ambele parti la foc mic.
Cand sunt gata se scot pe un servet de bucatarie pentru a absorbi grasimea.
Pofta buna!
1
Se poate adauga si ceapa verde in umplutura.