În urmă cu 35 de ani, m-am îmbolnăvit tocmai în vacanță, undeva în Maramureș, mai exact Câmpulung la Tisa, aproape de Sighetul Marmației, de virusul hepatic al mâinilor murdare;) Vreau să ajung la faptul că cca. 1 an, după acest incident am mâncat doar mâncare de regim pe bază de dovlecei și gulii :D Muuuuult timp după acest incident nu am vrut să mai aud de dovlecei și gulii;) Azi am redescoperit gustul minunatelor perișoare dietetice;) Mă rog, eu le-am transformat un pic, dar vă asigur că sunt super demențiale;)
Pentru perișoare:
Ceapa, morcovul, pătrunjelul, păstârnacul se curăță, se toacă mărunt, apoi se pun la călit într-o tigaie cu strat de ceramică, cu puțin ulei de măsline, acoperit, la foc mediu cca. 5 minute. Apoi se adaugă orezul curățat și spălat cu cca. 100 ml de apă rece, se amestecă până ce se înglobează toate ingredientele și se lasă la fiert, acoperit la foc mic cca. 5 minute.
După ce orezul a înflorit puțin, se adaugă la amestecul de carne și se încorporează ușor, cu adaos de ou, sare aromată, piper proaspăt măcinat și se lasă la odihnă entru cca. 5 minute.
Între timp dovlecelul și gulia curățate de coajă se rad fin, se pun la fiert în puțină apă și ulei. Din amestecul de carne se formează perișoare cu ajutorul a două linguri, ce se pun la fiert în amestecul de dovlecel și gulie. După ce s-a pus toate perișoarele se adaugă mărar tocat mărunt și se lasă la fiert la foc mic cca. 15 minute acoperit. Între timp se prepară un sos din făină, lapte rece și nucșoară, adică făina se dizolvă în laptele rece, se presară nucșoară și se amestecă energioc până ce se omogenizează amestecul. Spre sfârșitul fierberii perișoarelor se adaugă sosul de făină, se amestecă continuu că să nu se facă cocoloașe, apoi se lasă la foc mic cca. 5 minute amestecându-se ușor. Mâncărica se servește fierbinte, ca atare fără nici un fel de adaos.
Poftă bună!