Paris Brest

de simona72 in Prajituri, 20 Ian 2017 | 4902 vizualizari

 

Este un desert tipic frantuzesc. Recunosc, m-am indragostit. Putin cam tarziu, dar m-am indragostit. Iubesc tot mai mult deserturile frantuzesti. Mi-a fost si-mi este in continuare teama de ele. Consider ca reprezinta elita deserturilor, sunt fine, pretentioase, fitoase, greu de facut :)) Problema este ca, atunci cand le mananci, sunt absolut irezistibile. Nu va trebuie decat putin curaj…restul merge de la sine. Nu sunt chiar asa de greu de facut. Desigur, nu ma refer la cei incepatori in ale bucatariei.
Ce este tipic pentru acest desert, este forma. Trebuie sa fie rotund, in forma de coroana, roata, cum vreti sa-i ziceti. Am intalnit desigur si idei nonconformiste, care nu au respectat forma, motiv pentru care eu am incercat doua moduri.
 Paris Brest-ul meu este oarecum rustic. Nu are acea finete de la suprafata, acel craquelin care-l face elegant. In schimb, are gogosele umplute cu crema de vanilie cu praline. Va recomand sa o incercati. Daca nu in acest desert, atunci in altul…este absolut minunata. 
Ca la bucatarasi acasa

 

INGREDIENTE

Pentru choux:

  • 270 ml apa
  • 125 gr unt gras
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura zahar brut
  • 200 gr faina
  • 4 oua mari
  • 2-3 picaturi esenta de migdale
  • Pentru pralina:
  • 100 gr alune de padure
  • 100 gr zahar
  • Pentru crema:
  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri zahar brut
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 2 linguri faina
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 80 gr unt gras
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • In plus:
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • Pentru decor:
  • Zahar pudra
  • Alune de padure caramelizate
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paris Brest:

Pentru choux: intr-o craticioara cu fund dublu, se pune apa, untul, zaharul si un praf mic de sare. Cand da in clocot, se adauga toata faina deodata. Se amesteca cu o lingura de lemn, pana aluatul se desprinde de pe peretii vasului. Se lasa aluatul sa se racoareasca putin. Se adauga cate un ou si se mixeaza bine dupa fiecare, pana la incorporarea completa. La final, se adauga si esenta de migdale. O puteti inlocui cu extract de vanilie… Se pune aluatul intr-un pos. Se formeaza gogosele in forma de cerc, pe o tava captusita cu hartie de copt. NU se lasa spatiu intre ele. La inceput am lasat spatiu, apoi am completat cu aluat…Daca sunt prea motate, puteti sa apasati putin aluatul cu degetul inmuiat in apa. Pentru o nota si mai rustica, se pot presara cativa fulgi de migdale peste aluatul de gogosele. Se da tava la cuptorul incins, la 180 grade C, pentru 30-35 minute. Se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Pentru pralina: pentru inceput, prajim alunele pentru cateva minute 3-4, pana coaja de deasupra incepe sa se crape. Se pun alunele intr-un prosop de bucatarie, se freaca energic, in felul acesta se decojesc. Intr-o craticioara cu fund dublu, se pune zaharul si alunele fara coaja. Cand zaharul incepe sa se caramelizeze, amestecam usor pana ce obtinem un caramel. Imediat rasturnam pe o bucata de hartie de copt sau folie din silicon. Lasam sa se raceasca complet. Rupem pralina in bucati, punem in vasul unui robot de bucatarie si le maruntim. Eu le-am dorit nu foarte foarte fin…

Pentru crema: se opreste 100 ml lapte rece, se amesteca cu un praf mic de sare, faina si amidonul alimentar. Se amesteca cu un tel tip para, pana nu mai sunt cocoloase. Se adauga galbenusurile si vanilia. Restul de lapte se pune intr-o craticioara cu fund dublu. Se adauga zaharul, se amesteca, se lasa sa dea in clocot. Laptele fierbinte se adauga in fir subtire la inceput, peste amestecul rece. Se amesteca mereu cu telul. Se transfera tot amestecul in craticioara in care am fiert laptele, se lasa pana crema se ingroasa. In tot acest timp, se amesteca cu telul…La final, se adauga untul taiat cubulete si se amesteca. Se pune folie alimentara peste crema si se da la rece. Cand crema este racita, se amesteca cu pralina maruntita, apoi cu frisca batuta spuma. Se da la rece, pana in momentul asamblarii.

 Asamblare: se taie capacul choux-urilor. Se umplu gogoselele cu crema (cu ajutorul unui pos), peste crema, se pune frisca simpla batuta cu zahar. Se pune capacul taiat anterior. Se pudreaza cu zahar, se portioneza si se serveste. De preferat, se da la rece 2-3 ore sa se inmoaie choux-urile…asta daca rezistati. Sa va fie de mare folos! Pofta buna!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Paris Brest" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (29)

dantes 1

22.01.2017, 06:53

Super!

- Andreea - 1

22.01.2017, 09:51

Catalina L 1

23.01.2017, 21:38

de obicei nu are frisca, ai facut o varianta gurmanda, foarte apetisanta
bravo
in plus seamana cu un Saint Honoré - provocare ai zis ca-ti plac deserturile frantuzesti
te pup

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Improvizatie bicolora