Papanasi fierti - Reteta gustoasa si usoara

de Rocsi in Dulciuri, 1 Oct 2025 | 506 vizualizari

 

Saptamana trecuta imi venise o mare pofta de papanasi, mai ales ca luasem si niste branza de vaci de la cineva de la tara, mai tare ma mancau mainile sa prajesc cativa. Dar cum prajeala e destul de rara la noi in casa, totusi nu am cedat tentatiei, ca pofta inca era, am zis sa incerc varianta de papanasi fierti. Va spun sincer, am fost convinsa ca nu o sa imi placa, dar stiam ca ii vor manca ai mei. Am facut cativa, nu multi si cand am gustat, am mai gustat iar, pana am mancat o portie buna. Si mi-am zis atunci, ce fraiera ca nu am facut pana acum! Buni de tot au fost, deliciosi si mi-a parut rau ca am facut putini. Noroc ca m-am aprovizionat cu branza in congelator, deci am sa fac mai des. Deasupra puneti dulceata preferata, eu de aceasta data am ales-o pe cea de visine! 
Pentru acesti Papanasi fierti - Reteta gustoasa si usoara, sunt necesare urmatoarele ingrediente: branza, zahar, oua, gris, unt, pesmet.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Papanasi fierti - Reteta gustoasa si usoara:
  • Pentru papanasi:
    • 270 gr branza de vaci
    • 2 linguri zahar
    • 1 ou
    • 4 linguri gris
    • vanilie
    • coaja rasa de lamaie
    Pentru crusta:
    • 1 lingurita unt
    • 3-4 linguri pesmet
    • 1 lingura zahar
    Pentru servit:
    • smantana
    • dulceata preferata
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Papanasi fierti - Reteta gustoasa si usoara:

Cum se prepara acesti Papanasi fierti - Reteta gustoasa si usoara

Papanasii:

Intr-un bol puneti branza faramitata. Adaugati oul, zaharul, un praf de sare si amestecati usor. Incorporati grisul, invartiti cu o paleta. Aromatizati compozitia cu vanilie si coaja rasa de lamaie. Lasati deoparte 20 de minute compozitia. Rupeti bucatele si formati bile, cam cat o nuca. Mie mi-au iesit 20 de bucati. Intr-o cratita puneti niste apa la fiert cu un praf de sare. Cand incepe sa clocoteasca apa, dati focul la mediu. Puneti papanasii usor in oala, cati incap, ii lasati sa fiarba, pana se ridica la suprafata.

Cat timp fierb papanasii, pregatiti crusta: Puneti intr-o tigaie untul cu pesmetul. Le rumeniti la foc mic, amestecati din cand in cand, iar la final adaugati zaharul si mai lasati maxim 1 minut pe foc. Trageti tigaia deoparte. Papanasii ridicati la suprafata apei, ii scoateti cu o paleta cu gauri, ii scurgeti bine de apa. Ii puneti in tigaia cu pesmet, ii tavaliti pe toate partile. Ii scoateti pe un platou. Pe o farfurie puneti o lingura de smantana. Asezati deasupra cativa papanasi calzi, puneti dulceata cata doriti si de care doriti, apoi savurati si iar savurati.

Poti incerca si reteta de Papanasi din grisPapanasi cu dulceata de capsuni sau varianta de Papanasi muntenesti.

Pofta buna! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Papanasi fierti - Reteta gustoasa si usoara" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (7)

mihaelar63 1

04.10.2025, 16:40

Rocsi eu nu am stiut de papanasi prajiti decat de la Revolutie incoace . Fierti nu am mai facut de vreo 10 anisori . Am avut musafiri dragi din Germania , prieteni vechi . Si-au dorit papanasi fierti . Cum sa nu le fac pofta !!!. Eu ii preparam dupa ochi . De data aceasta m-am inpirat de la o doamna de incredere . La 1 kg branza am pus 4 oua . Mama !!! Ea moale compozitia de aproape curgea . De puneam gris mai mult deveneau gumosi . I-am pus 20 minute la congelator incat sa pot da forma de rotund . Au iesit niste delicii ., De la oua au crescut pufosi la fiert !!!
... am scapat si de data aceasta !!!Ba chiar am fost foarte laudata !!!

Rocsi 1

04.10.2025, 20:13

Multumesc mult, tuturor!

Rocsi 1

04.10.2025, 20:16

Mihaela, e posibil sa fi fost si branza mai zeroasa. Mai patesc si eu, daca nu e branza bine scursa! Dar important este ca ti-au iesit deliciosi si ti-ai incantat musafirii! La noi in zoua se faceau doar prajiti, doar ca era compozitia mai moale, se luat cu lingura si se puneau in tigaia cu ulei incins. Nu aveau nici o treaba cu papanasii ce ii facem acum! Multe am mai invatat cu trecerea timpului!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura '' pofta ce-am poftit-o''

pe 05.10 la 17:54

Crochete italiene - Aperitivul gustos din cartofi

de RODIMUR 8

pe 04.10 la 00:41

Pizza Calzone - Rețeta simplă, pas cu pas

pe 03.10 la 14:07

Pui cu lămâie și cartofi la cuptor - Fraged, aromat și ușor de făcut

pe 03.10 la 11:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1334 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Sidy

200 puncte

vasimur

182 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]