Pâine de casă, cu lapte, crestată sub forma unui spic. Este aşa bună uşor călduţă, unsă cu unt!
Mai întâi se pregăteşte maiaua, dizolvând drojdia în apă călduţă, se adaugă zaharul şi aprox făina şi se amestecă bine. Se obţine o pastă mai moale, care se lasă la crescut. Eu am lăsat-o pe masă, cam o oră, pentru un gust mai pregnant.
Apoi se adaugă apa, laptele, uleiul, sarea şi făină (cernută) cât cuprinde, amestecând şi frământând până se obţine un aluat consistent, elastic, pufos. Se unge cu ulei (o lingură), se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut cam o oră sau până îşi dublează volumul.
Se presară puţină făină pe masă, se mai frământă uşor aluatul, se dă formă alungită, se crestează dând forma unui spic şi se mai unge cu puţin ulei (cam o lingură). Se transferă pâinea într-o tavă pregătită cu foaie de copt umezită şi stoarsă. Se mai lasă la crescut încă o oră (apoi se reface forma spicului, pentru că aluatul a crescut şi desenul abia se mai vede).
Se dă la cuptor, la foc mediu, 15 minute, apoi se dă focul mic şi se mai lasă încă 35 de minute, în total 50 de minute (sau până consideraţi că e bine coaptă, în funcţie de cuptorul vostru).
Timp de pregătire: 3h 30min
Timp de coacere: 50 min
Porţii: 4
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/paine-spic-de-grau-cu-lapte.html