Imi place foarte mult mirosul de paine ce se raspandeste in casa atunci cand o scoti din cuptor, asa ca fac destul de des.
Acum am facut o paine cu faina de secara si cu tot felul de seminte, mai sanatoasa decat cea facuta numai cu faina alba datorita continutului de fibre si minerale si e si mai satioasa.
Aluatul l-am framantat si l-am lasat la crescut in masina de paine, asa ca am pus ingredientele, asa cum le-am insirat, in vasul de copt al masinii.
Am incalzit cuptorul la 220 grade.
Am scos aluatul pe o planseta data cu faina, am format din el o paine pe care am pus-o intr-o tava pentru copt si cateva chifle, numai bune pentru sandwich-urile copiilor.
Am crestat aluatul din loc in loc si l-am mai lasat o vreme la odihnit, la caldura, acoperit cu un prosop curat.
Am uns suprafata painii si a chiflelor cu galbenus de ou, cu ajutorul unei perii de silicon, dupa care am presarat seminte.
Am pus tavile la cuptor, chiflele pentru 15 minute, iar painea pentru 30 minute. La final am facut testul scobitorii, pentru a fi sigura ca s-au copt suficient. ;)
Pentru a ramane pufoase, am acoperit painea si chiflele cu un prosop curat si le-am lasat sa se raceasca, incet, incet.
1
pentru a obtine o paine cat mai pufoasa, eu infierbant laptele inainte de folosire;
2
se pot adauga seminte si in compozitia aluatului;
3
ca sa fiu sigura ca nu mi se rumeneste prea tare painea in cuptor, o acopar cu hartie de copt .