Intr-un vas am dizolvat drojdia, peste care am turnat jumatate din cantitatea de lapte caldut si zaharul vanilat, amestec si las approx 15 min.
Faina am pus-o intr-un vas in care am adaugat drojdia crescuta, ouale, untul topit, zaharul, coaje de portocala si lamaie si sarea, apoi am framantat totul. Adaug cate putin din laptele caldut ramas si formez o bila, apoi il scot din bol si il framant approx 15 minute. Daca e cazul mai adaugam cate putina faina. Cand acesta este destul de suplu, il punem in bolul uns cu putin ulei, pe o parte si alta il asezam, il acopar cu folie plastic si l-am lasat 50 minute sa creasca.
Umplutura se prepara In alt vas: adaug nuca, iar peste ea zaharul pudra si apoi lapte putin cate putin pana obtinem un amestec dens.
Dupa ce aluatul a crescut, rastorn pe masa de lucru si impart aluatul in 16 bucati egale. Incep sa iau fiecare bucata si o modelez ca un sul, il aplatizez, apoi cu sucitorul intind aluatul. Pun nuca, apoi rulez si formez 8-urile. Le asez in tava, le las sa creasca, apoi ii ung cu ou si ii introduc la cuptor pentru approx 30-40 min si ii las sa se raceasca.
In cratita prepar siropul:torn apa, zaharul, coaja lamaie si portocalasi pastaie vanilie, astept sa fiarba si mai las 5 minute. Apoi il strecor in alt bol.
Mucenicii ii inmoi pe o parte si pe alta approx 1 minut, i-am scos apoi si i-am uns cu miere si am presarat cu nuca.
Pofta buna!