O reteta delicioasa cu care intampinam sarbatoarea Sfinţilor patruzeci de mucenici din Sevastia
Incalzim apa cat sa tinem degetul fara sa ne friga. Turnam 100 ml apa calda intr-o cana, adaugam zaharul, doua linguri cu faina si drojdia. Amestecam totul si lasam 5-10 minute deoparte, ca maiaua sa–si dubleze volumul.
Punem faina intr-un vas mai mare si o amestecam cu sarea. Facem o scobitura in mijloc unde turnam maiaua crescuta. Incepem framantarea si adaugam treptat restul de apa calda, pana incorporam toata faina. La final adaugam cele doua linguri cu ulei si desprindem aluatul de pe peretii vasului, formand o bila potrivit de tare. Acoperim vasul si-l punem la cald cel putin 30 minute, ca aluatul sa-si dubleze volumul.
Aluatul se poate framanta si la masina de paine, asa cum am procedat si eu azi:
In masina de facut paine se adauga ingredientele, in ordinea inscrisa, se alege meniul de framantare si dospire si se actioneaza butonul de pornire.
Cat timp creste aluatul ne ocupam de prepararea siropului: intr-o craticioara punem 500 ml apa si 250 g zahar, 2-3 batoane de scortisoara, seminte de anason si 4-5 boabele de ienibahar. Fierbem la foc mic pana ce se dizolva zaharul, iar siropul capata culoare maronie. Oprim focul si adaugam esenta de rom. Lasam sa se raceasca.
Cand aluatul si-a dublat volumul, incepem sa rupem din el bucati din care vom forma mucenicii: mai intai facem sululete pe masa usor infainata, iar din sululete vom forma cercuri pe care le rasucim si lipim la mijoc formand mucenicii in forma de opturi.
Asazam mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam sa creasca si in tava, la loc cald, pentru cca 20-30 minute. Ii ungem apoi cu apa si-i coacem la 180 grade C, pana devin usor aurii.
Scoatem tava din cuptor, desprindem mucenicii de pe hartia de copt, ii scufundam in sirop si-i asezam pe platou. Ungem mucenicii cu miere de albine si presaram nuca macinata .