Mucenici moldovenesti ("Sfintisori")

de dakris in Dulciuri, 8 Mar 2012 | 5906 vizualizari

 

Sunt aromati, pufosi si deliciosi...

 

INGREDIENTE

  • Aluat
  • 550 g faina
  • 1 plic drojdie uscata
  • 125 ml lapte caldut
  • 125 ml apa calduta
  • 150 g zahar
  • 80 g unt
  • 1 ou
  • 1 lingurita rasa de sare
  • coaja rasa de la o portocala
  • Pentru uns inainte de a-i introduce in cuptor
  • 30 ml lapte
  • 1 galbenus de ou
  • Sirop
  • 300 ml apa
  • 150 g zahar
  • 1 esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • Decor
  • 80 g miez de nuca macinata
  • miere
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenesti ("Sfintisori"):

Siropul

Intr-un ibric se toarna apa si zaharul si se fierbe pe foc pana se topeste zaharul. Cand siropul s-a racorit un pic se pune coaja rasa de la o lamaie si esenta de vanilie.

Aluatul

Mai intai se face o maia din drojdie, 1 lingurita de zahar, 2 linguri de faina si putin lapte. Amestecam bine si o lasam la loc caldut pana face basicute.

Faina cernuta se pune intr-un castron. Se face in mijloc un „cuib” in care adaugam oul, zaharul, sarea, apa si laptele, untul topit, coaja rasa de portocala si maiaua. Se amesteca bine si se framanta. Aluatul rezultat se acopera cu un prosop si se lasa la dospit, la loc caldut, cca 1 ora si jumatate.

Infainam suprafata de lucru si impartim aluatul in 20 parti pe cat posibil egale. Fiecare bucatica de aluat se face sul subtire de cca 50 cm si se modeleaza ca in imaginile de mai jos.

Asezam aluatul modelat in tava, peste hartia de copt si lasam la dospit inca 20-30 min. Apoi, cu ajutorul unei pensule, ungem mucenicii cu un amestec format dintr-un galbenus si 30 ml lapte.

Introducem tava in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, pentru cca 30 min pana se rumenesc dupa preferinta

Dupa ce se scot de la cuptor, ii ungem cu miere (e important ca mucenicii sa fie fierbinti, astfel mierea se va intinde frumos) si ii tavalim prin nuca macinata. Apoi se pun intr-o tava in care turnam sirop care se va imbiba lent in acestia.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti ("Sfintisori")" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sos de merișoare - Ideal atât pentru fripturi, cât și pentru deserturi delicioase

pe 13.12 la 12:56

Pâine de casă - Rețeta delicioasă cu unt

pe 13.12 la 09:39

Rețeta de cozonac fără frământare

pe 12.12 la 22:24

Rulouri cu ceapă caramelizată și brânză Camembert - Aperitiv rapid și gustos

pe 12.12 la 11:14

TOP
utilizatori

Adele

359 puncte

Sidy

203 puncte

MotanLaOale

169 puncte

miki_a

106 puncte

Valclaudia

103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]