Magiun de prune

de Retete cu Margareta Cismasiu in Dulceata / Gem, 14 Sep 2014 | 5724 vizualizari

 

La noi,la Ineu,facutul plimezului,adica al magiunului de prune,e o adevarata sarbatoare.Ne bucuram de roadele toamnei si oprim cate putin din aroma lor pentru iarna.Aici,fiertul prunelor se transforma in veselie si buna dispozitie.
Vecinii se grupeaza cate 2-3 la un loc,isi culeg prunele si fac impreuna magiunul.Se fierbe in caldari mari de 40-50l, la groapa. In imaginea de mai jos puteti vedea cum arata groapa cu caldarea pentru fiert magiunul.
Focul trebuie sa fie domol,sa fiarba incet,magiunul.Astfel,fiertul dureaza cate 10-12 ore.Si cum trebuie mestecat continuu in el,sa nu se prinda,toata lumea sare in ajutor si totul se transforma intr-o veselie.
Dar,pentru a iesi plimezul bun,trebuie sa vina babalugile sa joace.Sunt nelipsite de la plimez.Barbatii,baietii se costumeaza si vin seara,sa joace fetele ca sa iasa plimezul bun.

 

INGREDIENTE

  • prune
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Magiun de prune:

               Se aleg prune bine coapte,se spala,se scurg si se scot samburii.Se pun in caldare si se tin pe foc mic pana incep sa fiarba si se moaie.Se fierb in continuare mestecand mereu sa nu se prinda.Se fierb pana se leaga cat trebuie.Se verifica daca este legat, ca la orice gem.Magiunul trebuie sa fie foarte bine legat,ca sa nu mucegaiasca peste iarna.Se toarna cald in borcane sterilizate.Borcanele,desfacute,se pun in gura cuptorului,la cald,pentru a forma deasupra o crusta care va proteja magiunul .Cand sunt reci se leaga cu hartie pergament si se depoziteaza in camara.

Daca ti-a placut reteta noastra "Magiun de prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Compact Sense

- 700 lei
3399.99 lei
2699.99 lei

Prima Latte Black

- 600 lei
1399.99 lei
799.99 lei

COMENTARII (5)

Retete cu Margareta Cismasiu 1

15.09.2014, 00:20

Nu e doar o poveste.E un obicei vechi din mosi stramosi.

MotanLaOale 1

15.09.2014, 16:59

deyutzky 1

16.09.2014, 08:25

ador magiunul e preferatul meu!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pâine pufoasă cu unt, pătrunjel și usturoi - Rețeta savuroasă de casă

ieri la 11:03

Bomboane cu Nutella și alune de pădure - Rapide și delicioase

pe 24.11 la 09:24

Chifle cu lapte bătut și praf de copt - Rapide și gustoase

pe 21.11 la 17:39

Banoffee Pie - Desertul delicios cu banane și frișcă

pe 21.11 la 17:20

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

500 puncte

Adele

319 puncte

Rocsi

316 puncte

Lau

Lau 9

66 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]