Jemne - Pâinea mirilor

de Bucataras in Piine, 2 Sep 2014 | 5067 vizualizari

 

Atunci când se asează la masa mare, mirelui și miresei li se aduc 2 colaci frumosi împodobiți cu flori (jemne), pregătiți din aluat de cozonac.
Mirele și mireasa trebuie să-l rupă aplicând doar o mână. Cine rupe partea mai mare din colac, acela va avea mai mare autoritate în noua familie.

 

INGREDIENTE

  • 2,5 kg de făină de grîu Gold Maya BL00
  • 1 pahar de zahăr,
  • 1 lingură de sare,
  • 1 pahar de ulei vegetal,
  • 8 ouă pentru aluat,
  • 2 ouă pentru uns pâinea,
  • 100 g de drojdii,
  • 6 pahare de apă

Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Jemne - Pâinea mirilor:

Atunci când se asează la masa mare, mirelui și miresei li se aduc 2 colaci frumosi împodobiți cu flori (jemne), pregătiți din aluat de cozonac.

Mirele și mireasa trebuie să-l rupă aplicând doar o mână. Cine rupe partea mai mare din colac, acela va avea mai mare autoritate în noua familie. Apoi colacul e împărțit ca să revină tuturor nuntasșilor să guste din el.

Se pot așeza pe masa mirilor 2-4 Jemne, iar în unele dintre ele se vor înfige lumânările.

Se pregătește plămădeala: întru-un pahar cu apă caldă se dizolvă drojdia și se adaugă 2 linguri de făină, 2 linguriţe de zahăr, sare (trebuie să aibă consistenţa unei smânâni).

Se pune plămădeala la loc cald pentru 20-30 minute.

Între timp, într-un vas adînc se cerne făina, se adăugă ouăle, zahărul, uleiul vegetal, apa, se amestecă și se adaugă plămădeala.

După ce se obține un aluat elastic, se lasă să se odihnească sub o pînză la loc uscat 1-1,5 ore.

Se frământă aluatul, se împletește în formă rotundă sau ovală, apoi se lasă din nou să crească.

Se unge cu ou bătut, apoi se decorează cu diferite flori și frunze din aluat, steluțe, păsări etc.

Se coace în cuptorul încălzit la temperatura de 175-180 grade 40-45 min.

Pâinea mirilor este gata, atunci cînd la străpungere cu o scobitoare pe ea nu rămîn urme de aluat.

Secretul brutarului

Pentru decor se recomandă să se folosească aluatul fără ou, zahăr, unt.

Jemnele se pot pregăti și din alt tip de aluat de cozonac.

TIPS-URI

1

 Citeste si Colacul/Turta Miresei

2

Cireste si Colacul Mirelui

3

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya. Foto: brutaria.com

Daca ti-a placut reteta noastra "Jemne - Pâinea mirilor" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (20)

Bya Ralu 1

02.09.2014, 13:48

ce super e

simona72 1

02.09.2014, 16:44

Nu am auzit de obiceiul asta...excelenta treaba!

Rocsi 1

03.09.2014, 10:57

Frumoasa paine!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ficăței cu smântână și mozzarella - Savoare și gust într-un preparat excelent

pe 17.04 la 16:22

Aripioare crocante ca la fast food - Rețeta simplă și irezistibil de gustoasă

pe 17.04 la 15:50

Pui cu spanac și sos de ciuperci cu smântână - Rețeta rapidă și savuroasă

pe 17.04 la 14:07

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1104 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

Rocsi

250 puncte

UrsanMihaela

107 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Focaccia alla genovese