Aluatul se prepara dupa o reteta foarte simpla si rapida.
e strict necesar:
1. pt a obtine un aluat care se intinde foarte bine si care nu se rupe - ingredientele sa fie la temperatura camerei si aluatul sa fie framantat indeajus si mult timp
Faina se cerne intr-un vas mai larg. In faina se adauga uleiul si se framanta intre degete , intre palme.
In apa calduta se adauga ouale si sarea si totul se amesteca bine, nu se bat ouale. In mijlocul fainii se face o adancitura si se toarna treptat amestecul.Se framanta aluatul, pana nu se mai lipeste de maini si devine neted si molcut la pipait- cca 15 min.
Aluatul se acopera cu un prosop de in si se lasa sa se odihneasca. Timpul minim de odihnire a aluatului este 1 ora.Cu cat mai mult timp , cu atat mai bine.Dar in frigider se pastreaza nu mai mult de 2 zile.
Daca se planuieste sa se lucreze cu aluatul mai tarziu , se inveleste cu o pelicula pentru bucatarie si se pune la pastrat in frigider.
Inainte de a lucra cu aluatul - e necesar sa-l aduceti la temperatura camerei. Numai asa veti lucra usor cu el.
Pentru a pregati o invartita aveti nevoie de o suprafata mai mare, adica o masa mai mare, si o fata de masa de in sau bumbac .
Din acest aluat se obtin 2 invartite mari cu umplutura.
Incepem :
Se unge masa cu ajutorul mainii cu ulei fara miros.Aluatul se imparte in 2 parti. Se intinde putin cu sucitorul sau facaletul si se lasa din nou sa se odihneasca , undeva 5-10 minute.
Dupa aceia, se ung bine mainele CALDE NU RECI cu ulei, se ia o bucata de aluat in maini, pe pumni, nu in palme. Pumnii trebuie sa fii in centrul cercului de aluat
ROTIND CU PUMNII SI INTINZAND ALUATUL , VETI OBSERVA CU CATA USURINTA SE INTINDE MIJLOCUL ALUATULUI. PESTE CATEVA TIMP ALUATUL SE VA IMPASTIA PANA LA COATE . MARGINILE ALUATULUI RAMAN GROSUTE, ELE SE VOR INTINDe PE MASA FOARTE USOR. Important e sa intindeti mijlocul. Cand veti vedea ca s-a intins destul de bine, il puneti pe masa cu mare atentie, apoi marginile aluatului se intind cu mana. Se lucreaza cu foarte mare usurinta.
Acest aluat nu se rupe niciodata daca este framantat bine, timp indelingat si este adus la temperatura camerei. Aluatul se va lucra pe masa acoperita cu o fata de masa.
Marimea foii de aluat va fi undeva la 60/80 cm ,dar e posibil si mai mare, depinde cat de subtire veti intinde aluatul.Daca intradevar , va fi intins ca foaia de tigara, atunci marimea lui va fi de aproximativ un metru.
Pentru inceput , ca sa simtiti , cat de placut si usor se intinde aluatul, taiati o bucatica mica de aluat, intindeti-o cu sucitorul, ungeti-o cu putin ulei si lucrati cu el cu ajutorul pumnilor, ca sa simtiti intinderea acestui aluat.
Dupa aceia , cu ajutorul unei pensule se unge toata suprafata de aluat cu unt topit, sau ulei, in prealabil prajit cu ceapa , ceapa sa inaltura cu ajutorul unei site mici, sau jumatate de unt si jumate de ulei.
Dupa aceia, se imprastie, pe aluatul uns,BRANZA DE OAIE , data prin razatoare sau BRANZA DE VACA PUTIN SARATA.
Va sfatuiesc sa nu puneti multa umplutura , pentru ca ea ingreuneaza aluatul si nu se va obtine efectul de foi.
Pe o margine de 15-20 de cm nu se adauga branza pe ea.
Se ridica fata de masa de la un capat si aluatul intins treptat se inroleaza intr-o invartita mare.Marginile aluatului se lipesc atent cu mana si se inroleaza invartita in forma de spirala.La fel se procedeaza cu cealalta bucata de aluat .
Se aranjaza cu atentie in tava de copt, care a fost unsa cu ulei.Se unge cu un galbenus de ou amestecat bine cu o lingura de apa calduta. Tava se pune in cuptorul preincalzit la temperatura de 220C si se coace timp de 45 minute. Dupa 20 de minute se scade temperatura la 200C.
Tava se scoate din cuptor si se lasa cam 15 minute ,sa se raceasca .
Invartita se taie cu un cutit foarte ascutit si cu mare atentie , deoarece este posibil sa se lase.
La gust invartita este saratica cu o pojgita de aluat crocant si un un miez in foi saratel si molcut. Este deosebit de gustoasa si se prepara foarte repede si foarte usor.