Conform dex+ului gulaș (-șuri), s.n. – Fel de mâncare tipic unguresc, tocană cu carne, cârnați şi găluşte de făină sau cartofi.
In primul rând folosiți o oala mare pentru că aveți nevoie de spațiu de manevră și nu doriți sa vedeți gulașul pe tot aragazul .
Fiți pregătite să plângeți. Ceapa roșie și ardeiul capia se toacă mărunt sau prin robot. Dar cum mie îmi place să-i simt gustul și mai ales îmi place la nebunie să o tai mărunt și să plâng, am folosit cuțitul de data asta. O adevărată plăcere. Dupa ce le-ați tocat se pun la prăjit în puțin ulei , pana devin sticloase. Cârnatul de casă se taie rondele și se pune peste ceapă și ardei, amestecând mereu, să se rumenească.
Cartofii se curăță și se taie cuburi, iar morcovii rondele. Se adaugă și acestea în oală și se agita puțin ingredientele . Apoi se completează cu apă cât să acopere , se pune capac și se lasă la foc mic, sa fiarbă.
Aveți  grijă la morcovi !!! In funcție de cât sunt de proaspeți se pot fierbe  diferit față de cartofi.In acest caz este bine sa adăugați morcovii cu  vreo 15 min. înaintea cartofilor, pentru că altfel cartofii se fac piure  și morcovii rămân nefierți.( sau îi puteți fierbe puțin  înainte ).
Să nu uitați să adăugați și vreo 2 -3 foi de dafin . Din  când în când verificați ce se întâmpla în oală și aveți grijă să nu  scadă prea mult apa. Grijă mare și când amestecați în oală, nu vreți să  faceți piure cartofii.  Când au fiert  morcovii și cartofii se adaugă pasta de tomate, sare,   piper și boia, dulce și iute ( dacă folosiți cremă gulaș nu mai aveți  nevoie de boia) și se mai lasă 2 minute pe foc, amestecând cu grijă.
Poftă bună !!!