Este o reteta pentru sărbători descoperita într-o carte de retete cumparata la Praga : "Cele mai bune rețete din bucătăria imperială"
Guguluf este o prăjitură cu formă caracteristică (ce seamănă cu un turban), acoperită cu stafide, preparată într-o matriță specială de ceramică. Guguluful este o specialitate din Alsacia, Austria, Republica Cehă și Germania de sud.
Originea cuvântului guguluf este cuvântul din germană Gugelhupf sau Gugelhopf, unde Gugel semnifică „cagulă”, „scufie”, la modă în Evul Mediu în Germania, iar Hupf (Hefe) semnifică „drojdie (de panificație)”. Unii cred că denumirea germană Gugelhupf ar proveni de la cuvântul german Kugelhut, unde Kugel semnifică „bilă”, „bulgăr”, iar Hut semnifică „pălărie”.
(sursa Wikipedia)
Frecam untul cu zaharul, coaja de portocala, zaharul vanilat si gălbenușurile de ou.
Se pun stafidele, rahatul taiat bucatele, apoi se adauga branza.
Se amesteca faina cu praful de copt si se amesteca cu aluatul.
Bateti albusurile spuma si le incorporati amestecand de sus in jos.
Adaugati la urma ciocolata si amestecati.
Se toarnă aluatul într-o forma de guguluf unsa și fainata.
Se coace 45 la 50 minute (la-nceput la 180 ° C și apoi ultimele 20 minute la 150 ° C).
Se demuleaza si se orneaza cu zahar pudra.
Pofta Buna!!!