Cu gandul la toamna, am incropit o reteta ingenioasa de guguluf cu mirodenii peste care am presarat un deliciu de glazura din suc de mere condimentata cu anason, si a rezultat o bunatate de desert ce are un miros de butic de mirodenii in amestec cu iz de cozonac, numai buna de lins pe degete. Cand am scos-o din cuptor... toate simturile mele si-au dat concursul pentru a aprecia mai bine bunatatea pregatita: ochii mi-erau furati de auriul pufos, aromele imi gadilau placut narile invitand gura sa saliveze abundent la gandul unei bucatele perfecte de aroma, gust si culoare.
Azi la rubrica Stiati ca... despre Anason: care stimuleaza secretia bilei si ajuta la digestie dupa mancarurile copioase. Este folosit pentru asezonarea dulciurilor de Craciun, precum si a painii si a prajiturilor, compoturilor de mere si pere, a grisului cu lapte, a gemului de prune si a lichiorurilor: pastis, uzo, bautura din orez, sambuca.
Deoarece aroma este foarte puternica, ce domina celelalte arome, se consuma cu moderatie la gatit si copt.
Pentru blat procedati asa:
Pregatiti tava de guguluf si o ungeti cu unt, pana sus, inclusiv pe partea circulara din interior ca sa puteti extrage blatul cu usurinta la final. Incalziti cuptorul la 180 grade. Amestecati intr-un bol branza ricotta si branza de vaci impreuna cu cele doua oua, zaharul, sarea si plicul de zahar vanilat pana obtineti o crema densa. Adaugati apoi uleiul de cocos peste aceasta compozitie si amestecati inca putin. Intr-un alt bol, presarati faina si praful de copt la care se adauga mugurii de pin, semintele de in si susan, sofranul si goji. Atentie la goji! Nu folositi uscate pentru ca nu sunt gustoase si moi, iar daca le folositi astfel in aluat, dupa coacere devin si mai uscate. Daca totusi nu gasiti decat uscate in comert, puteti sa le lasati in apa pentru 10 minute, le stergeti apoi cu un servet de bucatarie si le puneti in aluat. Adaugati faina cu semintele in aluatul cu branza si amestecati usor pana se omogenizeaza toate ingredientele.
Turnati compozitia in tava de guguluf si introduceti la cuptor pentru 45-50 de minute pana cand scobitoarea cu care testati aluatul, va iesi uscata.
Pana se coace guguluful, preparati glazura asa: intr-o cratita turnati sucul de mere (daca aveti un storcator de fructe si reusiti sa-l pregatiti homemade e si mai bine) si zaharul brun si amestecati continuu ca sa nu se prinda zaharul de oala. Adaugati anasonul ca sa se aromatizeze glazura si mai lasati cateva minute pe foc, apoi retrageti si turnati peste blatul usor racit, dupa ce l-ati scos din forma pe o tava sau o farfurie rotunda. Daca doriti intensificarea aromei de anason, aceasta se poate pisa usor in mojar si apoi o amestecati in glazura, insa cu moderatie pentru ca este puternica aroma.
Este un desert minunat, cea mai buna creatie a mea cu condimente la capitolul deserturi, este foarte aromata si gustoasa.
1
Merge perfect servita cu vin rosu.