Gratin de cartofi cu urzici si cascaval

de vasimur in Mancaruri de legume, 2 Mai 2018 | 3142 vizualizari

 

În drumețiile mele pe munte, am mai găsit urzici proaspete și fragede, așa că m-am gândit să încropesc ceva deosebit, cu ceea ce mai aveam prin frigider: ouă, cașcaval, smântână. Este rețeta în care urzicile își păstrează perfect gustul!

 

INGREDIENTE

  • 5-6 cartofi mari (cca 1 kg)
  • 150-200 g de cașcaval ras
  • 250-300 g de urzici
  • 2 ouă
  • 2 linguri de pesmet
  • 200-250 ml de smântână
  • 2 căței de usturoi
  • piper măcinat, după gust
  • sare după gust
  • ulei de floarea soarelui
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gratin de cartofi cu urzici si cascaval:

Prepararea urzicilor

Urzicile se aleg, se rup codițele și se separă de alte “buruieni”. Se spală bine, într-un vas mare umplut cu apă, pentru a înlătura nisipul și alte impurități. Apoi se scot cu o spumieră sau cu mâinile într-o tavă. Atenție! NU se scurge apa din vas, deoarece pe fundul vasului se adună nisipul și pământul! Se mai repetă încă o data spălarea urzicilor, eventual într-o strecurătoare mare, în tranșe, lăsând apa să curgă, preț de câteva secunde, pentru a ne asigura că sunt curate.

Intr-o oala mai mare, punem la fiert cca 1,5-2 l de apă, cu puțină sare. Când apa clocotește oprim focul, punem urzicile și le îndesăm încontinuu în apă, ca să nu se ridice la suprafață și le lăsăm doar cât să se opărească. Scoatem urzicile cu o spumieră, le punem într-o strecurătoare și le lăsăsm să se răcească. Când s-au răcit, tocăm urzicile, ceva mai mare, pe un fund de lemn.

Prepararea gratinului de cartofi cu urzici și cașcaval

Ungem o tavă cu puțin ulei de floarea soarelui.

Radem cartofii prin răzătoarea mare iar cașcavalul prin cea mică.

Punem un rând de cartofi, usturoi pisat sau răzuit, cașcaval și ou amestecat cu smântână și asezonăm cu sare și piper, după gust.

Punem urzicile, apoi alt rând de de cartofi, usturoi pisat sau răzuit, cașcaval și ou amestecat cu smântână și asezonăm cu sare și piper, după gust.

Acoperim tava cu o folie de aluminiu pentru ca gratinul să se coacă bine în interior.

Punem tava în cuptorul încins în prealabil, cca 40-45 de minute. Spre final îndepărtăm folia și lăsăm să se rumenească pe deasupra.

Serviți gratinul cu o salată verde, salată de roșii și castraveți etc., sau cu orice fel de murături vă place.


Poftă bună!

TIPS-URI

1

Serviți gratinul cu o salată verde, salată de roșii și castraveți, sau cu orice fel de murături vă place.

2

Când spălați urzicile, scoateți-le cu o spumieră sau cu mâinile pentru a împiedica nisipul și pământul să rămână pe urzici. În acest fel, eventualele impurități vor rămâne pe fundul vasului.

3

Acoperiți tava cu o folie de aluminiu pentru ca gratinul să se coacă bine în interior.

4

Îndepărtați folia, spre final, pentru ca să se rumenească pe deasupra.

5

Dacă folosiți un vas termorezistent, cu capac, atunci nu mai este nevoie să acoperiți cu folie de aluminiu.

6

Prepararea gratinului va dura mai puțin dacă fierbeți cartofii întregi, în coajă și-i tăiați cubulețe sau rondele. În acest caz nu mai este nevoie să-l acoperiți cu folie de aluminiu.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gratin de cartofi cu urzici si cascaval" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Rulouri de vinete în sos de roşii cu usturoi