Pentru că este atât de ușor de făcut, gemul de prune să găsește în orice cămară.
Gemul poate fi preparat cu fructe întregi, sau tocate, mai ales dacă doriți să-l folosiți la prepararea unor dulciuri.
De această dată am făcut gem din prune tocate, pentru că îl voi folosi la clătite, cornuri cu gem și nucă și la alte prăjituri.
Din aceste ingrediente mi-au ieșit 8 borcane de gem.
Se aleg prune mari, coapte și fără defecte. Se curăță de codițe și frunze, se spală, se desfac în jumătăți și se scot sâmburii.
Se dau prunele prin mașina de tocat, iar apoi se adaugă 1 kg de zahăr, se amestecă bine și se dă vasul în cuptor, la foc iute, până se îngroașă.
Se ia puțin gem cu o linguriță și se pune pe o farfurioară rece. Dacă timp de 1-2 minute gemul își păstrează forma și nu se împrăștie, atunci el este legat și se poate scoate vasul din cuptor.
Gemul se toarnă fierbinte, în borcane încălzite în prealabil, pentru a nu se sparge.
Borcanele se închid cu capace numai după ce gemul s-a răcit. Se păstrează în cămară, la răcoare.
1
Pentru ca gemul să aibă o culoare frumoasă, trebuie preparat în cantități mici și la foc iute.
2
Vasul în care se prepară gemul trebuie să aibă pereții mai largi și mai groși.
3
Dacă faceți gemul în cuptor, riscul să se prindă de fundul vasului e foarte mic. Dacă nu, trebuie neapărat să puneți o tablă sub vas, pentru a nu fi în contact direct cu flacăra aragazului.
4
Dacă vreți să păstrați gemul un timp mai îndelungat, chiar în cămări mai puțin răcoroase, va trebui să puneți borcanele, fără capace, pe o tavă în cuptorul cald, la foc mic. Veți ține borcanele în cuptor până ce gemul va face la suprafață o coajă/pojghiță/crustă groasă. Lăsați borcanele la răcit în cuptor, după care le veți scoate, le veți închide ermetic și le veți pune în cămară.
5
Controlați din când în când borcanele cu gem. Dacă veți constata că au prins mucegai la suprafață, îl veți aduna cu o lingură curată și uscată, după care veți mai fierbe gemul în cuptor timp de 5-10 minute.