Gem de gutui, cu scortisoara si anason stelat

de RODIMUR in Dulceata / Gem, 26 Oct 2018 | 4585 vizualizari

 

Anul acesta voi face de toate din gutui (dulceață, gem și peltea) pentru că am primit multe fructe de la vecini. De fapt, pelteaua și gemul sunt deja în borcane, iar dulceața este programată pentru mâine dimineață...
De această dată am aromatizat gemul de gutui cu scorțișoară și cu anason stelat. Inițial am vrut să folosesc și un baton de vanilie, dar mi-am adus aminte că fructele parfumate nu au nevoie de vanilie. În schimb scorțișoara și mai ales anasonul stelat îi dau gemului un gust foarte bun, special, dacă se folosesc cu măsură.
În fapt, am făcut o porție mare de 2 în 1! Din 2,500 kg de gutui curățate am făcut 14 borcane de gem și 10 borcane de peltea. Pentru că am vrut să fac și peltea din zeama rezultată la fiert, nu am îndepărtat coaja fructelor în care se află agentul de gelifiere (pectina), iar gemul rezultat a fost mai grosier, așa cum mi se pare că este foarte bun pentru umpluturi. Cine nu vrea să facă și peltea, va curăța coaja și după ce fructele vor fi pasate, va ieși un gem ca o pastă fină.
Am preparat gemul în două reprize, dar aici am dat cantitatea totală de ingrediente și de produse finale.

 

INGREDIENTE

  • 2,500 kg de gutui (curățate)
  • 2 kg de zahăr tos
  • 2 batoane de scorțișoară
  • anason stelat (2)
  • 2 lămâi
  • 4 l de apă
Portii: 14
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem de gutui, cu scortisoara si anason stelat:

Gutuile se spală bine și se șterg cu un prosop de hârtie, pentru ca tot puful să fie îndepărtat, la fel ca orice alte impurități. Pentru o primă tranșă de gem (nu e bine de preparat cantități mari!) se folosește câte o jumătate din cantitățile de ingrediente din listă.

Se împarte fiecare gutuie în patru, se îndepărtează cotorul și partea lemnoasă și tare care înconjoară miezul fructului și se porționează în felii care se pun într-o oală încăpătoare, cu 2 litri de apă rece, în care se mai adaugă zeama și coaja de la o lămâie. Se dă vasul la fiert, la foc iute, timp de 15-20 de minute, sau până ce se constată că gutuile sunt moi.

Când gutuile sunt fierte, se lasă puțin să se răcorească, după care se iau cu paleta și se pun în  vasul în care se va face gemul. Se pasează/mixează feliile fierte de gutui, se adaugă zahărul, batonul de scorțișoară și anasonul stelat, după care se dă vasul la cuptor, la foc iute. 

Se amestecă din timp în timp și când gemul a scăzut suficient și este legat (nu mai lasă zeamă atunci când este pus pe farfurioară, pentru verificare) se scoate vasul din cuptor.

Se pune gemul fierbinte în borcane și se lasă până ce se răcește. După ce gemul s-a răcit complet, se închid borcanele cu capace și se depozitează în cămară, într-un loc uscat, curat și aerisit.

Se procedează la fel și pentru cea de-a doua tranșă de gem, folosind restul de ingrediente (1,250 kg gutui curățate, 1 kg de zahăr, 1 lămâie, 1 baton de scorțișoară, 1 anason stelat și 2 l de apă).

Cine vrea să facă și peltea, va strecura zeama în care au fiert gutuile și o va pune cu zahăr la fiert, la foc iute și atent supravegheat (la 4 pahare de zeamă, 1,250 kg zahăr) până ce se leagă bine (la verificare, pelteaua cade bob în farfurioară și așa rămâne, nu se împrăștie, nu se deformează). Și pelteaua se toarnă fierbinte în borcane. Se închid borcanele cu capace doar după ce pelteaua s-a răcit complet. Se păstrează în aceleași condiții ca toate gemurile și dulcețurile.

TIPS-URI

1

Este mai bine ca gemul, la fel ca dulcețurile, să fie preparat în cantități mai mici (maxim 1,5 kg de zahăr) pentru că prin fierbere îndelungată, ca să se lege, se închide mult culoarea produsului final.

2

Anasonul stelat are un gust foarte puternic, așa că nu adăugați prea mult.

3

Dacă doriți să faceți și peltea, lăsați gutuile cu coajă, eventual și cu cotoare, dacă sunt curate, pentru că acestea conțin pectina care leagă/gelifiază. Totuși, pentru gem, înainte de pasare, va trebui să scoateți atât cotoarele, cât și partea lemnoasă care înconjoară cotorul.

4

Dacă doriți să faceți doar un gem fin ca o pastă, îndepărtați coaja și cotorul cu partea lemnoasă.

5

Dacă doriți ca gemul să nu fie foarte dulce, ci dulce-acrișor, puteți reduce cantitatea de zahăr. Totuși, nu uitați că zahărul conservă fructele și dacă va fi prea puțin, gemul nu se va lega suficient și se va acri/strica.

6

Înainte de a opri procesul de fabricație, verificați dacă gemul a scăzut suficient. Scoateți o linguriță de gem pe o farfurioară și dacă nu lasă zeamă, după ce se răcește și pare legat, atunci gemul poate fi luat de pe foc și pus în borcane.

7

Pelteaua bine legată trebuie să cadă bob pe farfurioară și să nu se împrăștie.

8

Gemurile se depozitează într-un loc uscat, curat și răcoros. La căldură, sau umezeală, gemurile vor fermenta. Ele vor fermenta și dacă nu au fost scăzute suficient, sau dacă au avut prea puțin zahăr.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de gutui, cu scortisoara si anason stelat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

RODIMUR 1

27.10.2018, 22:02

Îți mulțumesc frumos, Daniela!

mirela0911 1

28.10.2018, 07:17

Cred ca e tare aromat asa!

RODIMUR 1

28.10.2018, 12:53

Da, Mirela, e aromat, dar nu exagerat, pentru că am vrut să se păstreze și gustul natural al gutuilor. Merci pentru apreciere!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

ieri la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Gem de prune dulce-acrisor cu miez de nuca