Am avut norocul sa pot cumpara caise de tara. Am luat putine, ca nu mai fac in cantitati mari dulceturi, compoturi si alte cele. Au fost mai micute decat cele din piata, dar atat de aromate si parfumate, iar de gust nu mai vorbesc! Bineinteles mi-am orpit o portie generoasa sa mananc prima data, apoi am pus de un gem si a rezultat o nebunie de gem. Sotul care nu e fan gemuri/dulceturi, pot sa zic ca asta i-a placut in mod special. Asa ca, pentru a obtine gemuri bune, cautati sa luati fructe de tara.
Nu am cantarit fructele, am masurat doar cu un bol. Caisele, le punem sub jetul de apa rece, le spalam, dar nu in exces. Le asezam pe un prosop sa se scurga de apa, apoi le scoatem samburii si le rupem in jumatati. Le punem intr-o oala de tuci, turnam zaharul. Dam la frigider pentru circa doua ore, timp in care amestecam de vreo doua ori. Dupa acest timp, punem oala pe foc, focul il dam ceva mai mare. Cand incepe sa fiarba, reglam focul potrivit, amestecam din cind in cand. Cand vedem ca incepe sa se ingroase, luam pe o farfuriuta, lasam sa se raceasca si daca are consistenta dorita, atunci tragem oala de pe foc. In borcanele curate, punem gemul fierbinte, inchidem capacele. Le invelim intr-o patura si le lasam asa pana a doua zi, cand le etichetam si le punem la rece.