Friganelele americane diferă mult de cele cu care ne-am obișnuit, pentru că sunt dulci și foarte aromate. Cele simple se pot servi cu sirop de arțar, sau cu miere lichidă, iar altele, mai elaborate, se servesc cu fructe caramelizate, ceea ce înseamnă totuși cam mult dulce, pentru gustul comun.
Din ingredientele de mai jos am făcut opt friganele simple, din patru felii toast, pe care le-am servit cu miere, pentru că nu aveam sirop de arțar, iar alături am avut o cană cu lapte. Mai precis, o gustare specială, aromată și americanizată.
Se taie în două fiecare felie de pâine toast.
Ouăle se mixează cu zahărul brun, esența de vanilie și laptele cald. Când zahărul s-a dizolvat, se adaugă și scorțișoara și apoi se mixează pentru omogenizare.
Se topește untul în tigaia în care s-au turnat, în prealabil, 2-3 linguri de ulei.
Se înmoaie 2-3 jumătăți de felii de pâine în amestecul de ouă cu lapte și mirodenii, pe ambele fețe, în așa fel încât să se pătrundă ușor.
Când untul s-a înfierbântat, se pun în tigaie feliile de pâine îmbibate și se prăjesc la foc mic, pe ambele fețe, până ce se rumenesc frumos.
Când sunt gata, se scot cu o paletă și se servesc calde, cu miere lichidă, sau cu sirop de arțar.
Cine dorește niște friganele mai speciale, le poate garnisi cu fructe (felii de mere, sau pere, rondele de banane...) caramelizate la tigaie, în 1-2 linguri de zahăr brun și unt.
1
Se recomandă ca feliile de pâine toast să aibă o grosime de 2 cm, dar cele pe care le găsim în comerț sunt mai subțiri.
2
Nu umeziți prea tare feliile de pâine, pentru că vor rămâne ușor umede și-și vor modifica forma.
3
Înainte de a pune untul la topit, turnați ulei în tigaie. Dacă untul se va arde, va căpăta un gust rău și va emana un miros urât.
4
Cine dorește, poate presăra scorțișoară pe friganelele gata prăjite, pentru servit.