Este mancarea noastra favorita! Ficateii ii preferam un pic mai arsi pentru ca asa au un gust mai bun.
Am trecut ca ies doua portii, dar noi mancam toti trei din ei, de obicei. Acum depinde si cat de mult mananca o persoana sau cat de foame ii este pentru ca se poate intampla sa ajunga doar la o persoana 500g de ficatei.
Se spala ficateii, se dau cu sare si se pun la prajit, in ulei, intr-o tigaie acoperita cu capac. La inceput, acestia isi vor lasa apa, dupa care aceasta se va evapora si atunci vor incepe sa se prajeasca.
Pentru mamaliga se pun apa, sarea si un pic de ulei intr-un tuci si, inainte de a clocoti apa, se adauga malai, amestecandu-se in acelasi timp. Cantitatile variaza in functie de cat de mare urmeaza sa fie mamaliga. Aceasta se lasa la foc mic sa se coaca, amestecandu-se din cand in cand. La final se toarna intr-un/o castron/farfurie umezit/a cu apa rece sau se rastoarna pe un carpator.
Usturoiul se curata si se preseaza intr-o farfurie, dupa care se adauga sare si apa.
1
Se pune un pic de ulei in mamaliga pentru a nu se lipi prea tare de tuci.
2
Malaiul se pune inainte de a clocoti apa pentru a nu se forma cocoloase, dar atentie sa nu puneti prea mult, pentru ca atunci va trebui sa mai adaugati apa si sare.