O reţetă faină, inspirată din bucătăria arabă. O reţetă împrovizată pentru că nu aveam carne de vită în casă la momentul respectiv, aşa încât am făcut-o cu carne tocată de vită. Când voi avea chef sa reiterez acest fel de mâncare... voi face ori cu pui, ori cu vită... dar va fi altceva... o altă reţetă.
Se fierbe orezul basmati conform metodei clasice pe care o găsiţi, de regulă scrisă pe fiecare pungă de orez sau aici.
Carnea tocată se pune la rumenit într-un ceaun cu puţină apă, condimente tarhon, delikat, boia de ardei dulce şi se lasă la făcut cam 20 minute.
Separat se zdrobeşte usturoiul şi se amestecă cu tahini şi iaurt. Într-un vas întins se stropeşte cu puţin ulei de măsline, apoi se rupe o pâine arabă mare în mai multe bucăţele. Pâinea trebuie să fi fost puţin rumenită în cuptor pentru a deveni crocantă, casantă. Se pune apoi peste aceasta puţin din zeama de carne, apoi orezul fiert, carnea făcută şi sosul de iaurt. Se nivelează bine şi se consumă imediat.
Se poate reîncălzi şi la microunde pentru a doua zi.