Dulceata de visine, uimitorul dulce acrisor

de gratziela in Dulceata / Gem, 20 Iul 2011 | 4894 vizualizari

 

Ei bine, daca este vara, este perioada dulceturilor si gemurilor pe care, cu grija si dragoste, le prepar pentru a avea la iarna un dram din parfumul verii. Dulceata de visine este în capul listei cu mici placeri de seara, cand în dorinta de a „gustari” ceva dulce, ea este preferata pe langa o ceasca de ceai de menta sau chiar aruncata si rostogolita împreuna cu o clatita.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg visine fara samburi  
  • 1 kg zahar  
  • 1 lamaie  
  • 1 lingurita sare de lamaie  
  • 1 baton scortisoara  
  • ½ pastaie vanilie
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de visine, uimitorul dulce acrisor:

Spala visinele, apoi curata-le de codite si samburi. Este bine sa faci într-o tura cam 2 kg de visine curatate (deci vei avea nevoie cam de 2 ½ kg de visine).

Aseaza într-un bol un rand de visine, un rand de zahar, si tot asa pana ce termini , dar este bine ca ultimul strat sa fie cel de zahar. Lasa asa cateva ore, caci, darnice cum le stiu, visinele se vor scalda într-un sirop dulce acrisor, caci zaharul se va fi topit aproape tot. Rastoarna totul într-o cratita cu fund dublu si pune la fiert la foc destul de mare pana începe sa fiarba, dupa care, dai focul mai mic,  si apoi  trebuie sa stai la cratita (si asta la modul cel mai real posibil!) pentru a lua spuma care se umfla cu repeziciune. Stoarce lamaia si adaug-o la visine împreuna cu  coaja pe care, sa nu uiti, o vei scoate la finalul fierberii.

Asa cum îti spuneam, visinele nu au un parfum care sa-l poti pastra pentru mai tarziu, asa ca poti sa-i daruiesti tu un parfum ca o mica compensare pentru darul sau. Pune deoparte ½ cana din siropul de visine unde vei înmuia putin pe foc pastaia de vanilie.

\Mie îmi place foarte mult scortisoara, asa ca am adaugat la fiert un baton de scortisoara pe care îl vei scoate la finalul fierberii. Sa nu uiti sa pui sarea de lamaie, care, împreuna cu lamaia, pastreaza culoarea visinie a dulcetei si o fereste de zaharisire. Adauga si siropul cu parfum de vanilie si fierbe în total cam 1 ½ ora. Stinge focul si lasa asa pana a doua zi cand vei cerceta cat de legat este siropul. Pune la fiert la foc potrivit (trebuie sa fii atent caci mai poate face spuma pe care trebuie s-o culegi). Cam dupa o ora faci testul „picaturii”: înmoaie o lingura sau spatula din lemn în siropul care fierbe, apoi lasi sa se scurga pe o farfurie ultimele 3-4 picaturi – daca picaturile cazute raman rotunde precum margelele, atunci sa stii ca siropul este destul de închegat. Poti închide focul caci truda ta a luat sfarsit.

Lasa la racit. Eu întotdeauna pun dulceata rece în borcane; asa poti repartiza uniform siropul si fructele. Astupa gura borcanului cu un strat de celofan sau 2 straturi de folie alimentara, dupa care închizi cu capacul borcanului.

Aseaza-l în camara langa alte gemuri si dulceturi, fala camarii tale, caci la iarna te vei bucura de ele precum un copil rasfatat de bradul de Craciun.

Visinele, ei bine, visinele sunt ceva aparte, cu un parfum aproape inexistent, compenseaza prin gustul sau unic tot ce pierde prin parfum. Plimba în gura o visina coapta, închide ochii  si vei descoperi cu uimire ce placuta racoare si visare la valuri înspumate de mari îndepartate îti cuprinde trupul parca obosit uneori de atata alergatura! Merita sa-ti pui deoparte aceasta placuta simtire, macar într-un borcanel cu dulceata, gust dulce acrisor pe care, cu multa darnicie, ti-l ofera ca ofranda fara prea multa fala visinele.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de visine, uimitorul dulce acrisor" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Dulceata de prune cu nuca