Dulceata de toporasi

de Constelatialeu in Dulceata / Gem, 23 Mar 2021 | 3257 vizualizari

 

  Toporasul sau Viola odorata, este o planta medicinala,erbacee, originara din Europa,fara tulpina,perena si care formeaza stoloni lungi.Frunzele sunt ovale sau in forma de inima, florile sunt intens parfumate, singuratice, de culoare violeta, rosiatica sau alba. Toporasii cresc prin zavoaie,livezi, poieni, pe la marginea padurilor , mai rar si prin gradini.Este o floare de primavara, numita si floricica echinoctiului, pentru ca infloreste in timpul echinoctiului de primavara si este cunoscuta ca simbol al iubirii si fertilitatii, al puritatii si modestiei.In Grecia antica era considerata floarea Afroditei, zeita iubirii.
Anul trecut am ratat sezonul lor, asa ca anul asta am zis ca musai sa incerc dulceata, am citit mai multe retete si pana la urma am facut ca mine, am ales sa nu rup decat coditele nu si partea verde, am redus un pic tin timpul de pregatire.
Intr-o reteta am citit sa folosesti apa de izvor, dar cum n-am avut am zis sa folosesc apa minerala, tot de la un izvor ar trebui sa fie.Trebuie sa te inhamezi cu multa rabdare, am incercat sa le culeg fara codite si cat mai curate, fara impuritati, inca aveau roua pe flori.


 

 

INGREDIENTE

  • 200 g toporasi
  • 1 kg zahar
  • 1/2 l apa minerala
  • zeama de la o lamaie
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de toporasi:

Cel mai migalos lucru este adunatul florilor. Dupa ce am adunata florile, fara codite, le-am trecut prin jet de apa de cateva ori, apoi le-am pus intr-un castron am presarat o lingura de zahar si am adaugat zeama de la o lamaie, am frecat intre degete florile, dar nu foarte mult, le-am vrut cat mai intregi.Apoi m-am apucat sa fac siropul. Am pus zaharul cu apa minerala la fiert, am fiert pana am obtinut un sirop nu foarte gros, mai trebuie sa fiarba si impreuna cu florile. Am pus si florile si le-am lasat la fiert pana ce siropul sa umflat si a facut multe bule, atunci este gata sau se poate face testul picaturii de sirop, atunci cand cade siropul de pe lingurita ca un bob este suficient de legat.Am sterilizat borcanele , am turnat dulceata fierbinte in borcan, am sigilat bine capacul si am acoperit borcanele cu un prosop si am lasat sa se raceasca. Am pus dulceata in borcanele mici, esentele tari se tin in recipiente mici, este o dulceata delicata, cu o culoare deosebita si o aroma subtila.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de toporasi" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Dulceata de afine