Desert tort cu glazura oglinda (mirror glaze)

de AlexTeacher in Torturi, 29 Dec 2017 | 12703 vizualizari

 

Un tort spectaculos cu blat de cacao, jeleu de zmeura, mousse de ciocolata alba si o glazura decadenta de ciocolata in care te oglindesti. 
Daca vrei sa aflii cum sa obtii o glazura oglinda (mirror glaze) ai gasit reteta perfecta.

 

INGREDIENTE

Jeleu de zmeura:

  • Zmeura congelata – 400 g
  • Zahar – 30 g
  • Gelatina granulata – 7 g
  • Apa rece – 30 ml
  • Cognac – 30 ml

Blat:

  • Faina de cozonac – 100 g
  • Cacao – 30 g
  • Praf de sare
  • Ou – 1 buc (la temperatura camerei)
  • Zahar – 100 g
  • Extract de vanilie – 5 g
  • Ulei – 45 g
  • Lapte batut – 100 g
  • Bicarbonat de sodiu – 1 lingurita
  • Apa clocotita – 100 ml

Mousse de ciocolata alba:

  • Smantana pentru frisca - 560 g
  • Gelatina granulata – 7g
  • Apa rece – 45 ml
  • Ciocolata alba – 230 g

Mirror glaze(glazura):

  • Lapte condensat – 100 g
  • Ciocolata cu espresso – 100 g
  • Ciocolata neagra 75% - 100 g
  • Zahar – 150 g Apa – 100 ml
  • Gelatina granulata – 10 g
  • Apa rece – 50 ml
  • Cacao – 25 g

Pentru décor:

  • Zmeura – 50 g
  • Frunze de menta – 9-10 frunze
  • Ciocolata alba – 100 g
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu glazura oglinda (mirror glaze):

Incepem cu jeleul.

Intr-un castron pune gelatina cu apa rece si las-o cca 10 min la hidratat;

Intr-o craticioara pune zmeura congelata, zaharul si cognacul si pregateste-le la foc mediu;

Dupa cca 5 min va incepe sa se ingroase;

Da-l deoparte si blendeaza-l;

Strecoara samburii;

Dizolva gelatina la foc mic pana se dizolva granulele;

Adaug-o apoi peste zmeura;

Pune folie alimentara intr-o tava  de 20 cm cu fund detasabil si adauga piure-ul in ea;

Pune-o in congelator pentru cca 4 ore – dupa prima ora trage folia alimentara deasupra;

Intre timp fac blatul;

Incalzeste cuptorul la 180 de grade;

Tapeteaza o forma de tort de 20 cm;

Intr-un castron mai mare amesteca faina, cacao, bicarbonatul de sodiu si sarea;

Intr-un castron distinct amesteca zaharul cu oul si uleiul;

Adauga laptele batut la temperatura camerei si extractul de vanilie;

Amesteca compozitia lichida peste cea solida;

Adauga apa clocotita;

Nu te speria de consistenta lichida;

Pune compozitia in tava si bag-o in cuptor;

Coace pentru cca 30 de  min la 170 de grade – fa testul cu scobitoarea si daca iese curata atunci blatul este gata. 

Lasa blatul sa se raceasca in cuptorul oprit, cu usa  intredeschisa;

Lasa-l sa se raceasca complet;

urmeaza mousse-ul de ciocolata:

mai intai hidrateaza gelatina in apa si las-o cca 5-10 minute.

Intr-un castron la Bain Marie adauga ciocolata alba, rupta in bucati si cca 160 g din smantana pentru frisca;

Amesteca din cand in cand pana ce ciocolata s-a topit in totalitate;

Pune gelatina intr-o craticioara la foc mic, pana ce se dizolva granulale;

Adauga gelatina peste ciocolata si smantana pentru frisca;

Lasa compozitia sa se raceasca la temperatura camerei; trebuie sa ajunga undeva la 26-27 de grade. 

Bate restul de frisca pana se intareste;

Adauga ciocolata cu smantana si gelatina peste;

Pune blatul intr-o tava cu fund detasabil, cu un diametru mai mare de 20 c;

Taie-i capacul ca sa-l nivelezi;

Adauga jumatate din mousse deasupra si niveleaz-o bine inclusiv pe margini;

Pune apoi jeleul de zmeura in interior;

Acopera cu restul de mousse si niveleaza-l bine;

Lasa la frigider peste noapte;

Urmeaza mirror glaze-ul;

Intr-un bol adauga gelatina la hidratat si las-o cca 5-10 min;

Adauga ciocolata intr-un bol si las-o separat;

Adauga apa, zaharul, laptele condensat si cacao intr-o craticioara;

Adu-o la punctul de fierbere si ia-o de pe foc;

Pune gelatina inauntru si amesteca pana se dizolva;

Adauga compozitia fierbinte peste ciocolata;

Las-o cca 5 min si apoi amestec-o;

Blendeaz-o pana devina fina;

Trece-o prin sita si las-o sa se raceasca la 32-35 grade Celsius;

Scoate tortul din frigider – incalzeste marginile cu un feon sau cu un arzator, pentru a-l desprinde mai usor;

Scoate-l din tava si pune-l pe un suport, in cazul meu, o conserva.

Pune o tava dedesubt pentru a nu face mizerie;

Toarna glaze-ul deasupra. Foloseste o spatula pentru a-l nivela mai bine;

Lasa-l la frigider cca 4 ore, inainte de a-l servi;

Il poti decora, cu zmeura, menta si fulgi de migdale prajite;

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu glazura oglinda (mirror glaze)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Spiridus 1

16.02.2018, 16:10

Uau,uau! Felicitari,Alexteacher! Arata extraordinar acest tort,un aspect deosebit de frumos! Sunt sigura ca si la gust e delicios ! Imi place mult ceea ce gatesti si tot ce postezi! Iti urmaresc demult toate retetele! Sunt un mare fan!😁 Dar totodata ador sa invat noi retete de la diferiti chefi! Respect!😊

Rahela Velicu 1

28.12.2018, 10:35

IuliaVăscan 1

12.01.2019, 13:48

Buna ziua,
se poate inlocui pentru aceasta reteta smantana pentru frisca cu frisca UHT (marca hulala)?

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort de absolvire