” Galette” este termenul folosit in bucataria franceza pentru a denumi diferitele tipuri de tarte, fie ele dulci sau sarate. Sincera sa fiu, aluatul face toti banii, este extrem de fraged, iar umplutura o alegeti voi.
Ingrediente blat:
Ingrediente umplutura:
Pregatim mai intai aluatul pentru tarta. Punem faina intr-un bol, adaugam un praf de sare si 1 lingura de zahar, apoi razuim untul rece cu un cutit si-l punem in bolul cu faina.
Amestecam bine cu degetele untul cu faina, apoi adaugam 7-8 linguri de apa, atat cat este nevoie si framantam un aluat care nu va fi deloc lipicios si nici prea moale. Punem aluatul in folie alimentara si-l dam pentru 40 de minute la frigider.
Taiem coditele capsunilor si le taiem pe jumatate.
Aluatul scos din frigider il punem pe hartie de copt, presaram putina faina peste el sa nu se lipeasca sucitorul si intindem o foaie rotunda. Amestecam capsunile cu zahar, zahar vanilat si amidon si le adaugam in jumatatea aluatului. Strangem marginile, le ungem cu ou batut ( doar marginile de aluat) si presaram zahar brun.
Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 45 de minute. Cand este gata, o lasam sa se raceasca complet pentru a se inchega umplutura altfel va curge toata zeama lasata de la capsuni. Oricum va curge putin :)
Pofta buna!
1
Untul folosit trebuie sa fie neaparat rece.
2
Aluatul pentru tarta trebuie intins direct pe hartia de copt, apoi transferat impreuna cu aceasta in tava.