Ma obsedeaza de ceva timp reteta asta, am salvat-o si azi i-am facut felul. M-am inspirat de la Baking Happiness ( scleroza multipla si cofetarie, o poveste de viata). Eu nu sunt fan savarina, dar reteta asta m-a cucerit.
Aluat : Mai intai pregatim ploolish-ul.
Intr-un castronel punem faina, drojdia si laptele, amestecam si lasam la dospit la temperatura camerei pana isi dubleaza volumul.
In vasul robotului punem faina, galbenusurile, untul moale, sarea si ploolish-ul si mixam folosind carligul. Apoi adaugam zaharul. La inceput aluatul este sfaramicios ca la tarte. Se adauga adauga laptele, nu tot deodata ci cate o lingura si mixam pana se absoarbe toto, apoi alta lingura si mixam, pana terminam de pus tot laptele. Apoi marim viteza la mixer si mixam pana obtinem un aluat elastic si peretii vasului raman curati. Pregatim formele, le ungem cu unt topit, dar nu pana la lichefiere, sa fie albicios si sa se poata intinde cu pensula.
Dupa ce am uns formele luam din aluat cca 45 g, eu am cantarit cate 40 g, am vrut si-o savarina mai mare, mama celor mici. Deci din aluat formam o bila si o asezam in forma, procedam la fel pana se termina aluatul. Am umplut 12 forme mai mici si una mai mare. Am lasat la dospit cca 45 min. Am preincalzit cuptorul la 180 grade, apoi am bagat la copt savarinele, le-am bronzat un pic, ca asa e cand faci mai multe treburi. Le-am scos din cuptor si le-am asezat pe un grilaj sa se raceasca putin.
Cat timp au stat la dospit am facut siropul si crema
Sirop: Am facut cafea expresso la aparatul Breville prima latte. Apa cu zaharul le-am pus la fiert, cand a inceput sa clocoteasca am stins focul si am adaugat cafeaua expresso. Am lasat sa se raceasca.
Crema : Intr-un bol am pus mascarponele, smantana pentru frisca si laptele condensat, am mixat bine pana am obtinut o crema ferma, am dar la rece pana ce am asamblat savarinele.
Asamblare: Dupa ce am scos din cuptor savarinele si le-am alsat putin sa se raceasca, dar nu de tot, le-am scufundat in siropul rede, cat sa se imbibe bine cu sirpo, apoi le-am lasat pe un gratar sa se scurga surplusul de sirop. Am intors savarina cu partea mai mare in jos si am taiat capacul din partea mai mica, dar nu de tot, am pus crema intr-un posh si am ornat savarinele, apoi am pudrat cu cacao.
1
sursa inspiratie: https://baking-happiness.com/poolish-preferment-lichid/