Mere, mere si iar mere! Dupa cum spune si vorba aceea, un mar pe zi tine medicul departe, am avut mere din belsug, drept pentru care am incercat fel si fel de prajituri, iar aceasta este una din ele. O prajitura usor crocanta, tare buna si racoritoare!
Merele se spala si se curata de coaja. Se dau pe razatoarea cu gauri mari si se pun la calit intr-o cratita. Se adauga zaharul dupa gust (in functie si de cat sunt de dulci merele) si se amesteca. Se lasa sa scada zeama ce o lasa merele. La final se adauga scortisoara si se lasa la racit.
Intr-un bol se pune faina, zaharul, sarea si praful de copt. Se amesteca bine ingredientele uscate. Se adauga oul usor batut si untul rece taiat cubulete. Se framanta cu ajutorul degetelor apoi se toarna totul pe masa de lucru si se continua framantatul, eventual se adauga apa daca este nevoie. Se obtine un aluat omogen. Se imparte in doua parti, un sfert din aluat se inveleste in folie alimentara si se da la congelator, iar din restul de 3/4 din aluat se intinde o foaie de dimensiunea tavii in care se va coace prajitura.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se asaza blatul. Se toarna merele si se niveleaza. Se presara fulgii de migdale apoi deasupra se razuieste aluatul scos de la congelator.
Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 35-40 de minute sau pana se rumeneste frumos deasupra.
Se lasa la racit apoi se portioneaza si se serveste.
Pofta buna!
1
Optional se poate presara deasupra zahar pudra.
2
Dimensiunea tavii folosite este de 22x33 cm.