Iustina este verisoara lui Vali si fina noastra, de Craciun am mancat la ea o prajitura ( a dat si la pachet ca asa se face la nasi....:))))))))))))) si uite asa am botezat prajitura asta Iustina, eu am mai umblat pe ici pe colo la reteta, am adaugat si galbenus de ou in crema si in blat zeama de portocala.
Bunatati de Craciun.
Am cumparat o plasa de 3 kg de portocale si le-am folosit pe toate, au avut coaja destul de groasa.
Blat : Am folosit o tava cu dimensiunile de 24/32 cm tapetata cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile cu zaharul le-am mixat pana ce zaharul s-a topit, apoi am adaugat zeama de portocale si faina si am omogenizat, la final am incorporat albusurile batute spuma, cu miscari lente de jos in sus. Am pus compozitia in tava, am nivelat si apoi am bagat tava la cuporul preincalzit la 180 grade setat cu functia pentru copt blaturi ( cuptor electric), am setat ca timp de coacere 23 mim. Dupa ce blatul s-a copt, l-am scos din cuptor si l-am lasat sa se raceasca cat timp am facut crema.
Crema : Untul il scoatem de seara din frigider, eu l-am taiat bucatele mici si l-am lasat sa se inmoaie pana a doua zi cand am facut crema. Am mixat bine untul apoi am adaugat zaharul farin si am comtinuat sa mixez pana am obtinut o spuma fina. Gelatina am hidratat-o cu 3 linguri de zeama de portocale.Separat am stors portocalele pana am obtinut 300 ml zeama . Intr-un castron de inox am pus cele 2 galbenusuri, cele 2 linguri de zahar si zeama de portocale, am omogenizat si am pus castronul pe baie de abur, am amestecat continuu cca 20 min, apoi am luat de pe foc castronul si am adaugat gelatina hidratata amestecand bine. Ca sa reduc timpul de racire, am pus castronul in chiuveta cu apa rece si am amestecat pana ce amestecul s-a temperat suficient sa pot sa-l incorporez in untul moale. Am pus cate 2 linguri am mixat 1 min, apoi iar 2 linguri iar mixat, asa pana am incorporat tot amestecul de ou+zahar+zeama de portocala+gelatina. Am obtinut o crema spumoasa si delicioasa.
Restul de portocale le-am stors si am strecurat zeama, la crema nu am strecurat zeama am lasat-o asa si cu parti din pulpa.Cu zeama obtinuta am insiropat blatul dupa ce l-am taiat in doua. Am asezat prima parte de blat, am insiropat-o apoi am intins jumatate din crema, peste care am pus al doilea blat insiropat, am intins restul de crema si am ornat cu jumatati de portocala si banuti de ciocolata neagra. Acum sta cuminte la rece pana maine cand o voi sectiona.
1
raddare,rabdare, nu ne grabim si sigur ne iese totul cum trebuie