Desi a fost ceva de lucru, mai ales pe caldurile astea :D, rezultatul este minunat, o prajitura cremoasa, dulce acrisoara, plina de arome si numai buna de savurat pe indelete!
Pt. blatul maro:
Pt. blatul de bezea cu nuca:
Crema de zmeura:
Crema de vanilie:
Mai avem nevoie de:
Mai intai se incepe cu crema de zmeura pentru a avea timp sa se raceasca sau se poate prepara cu o zi inainte.
Zmeura proaspata se pune intr-o craticioara impreuna cu zaharul si sucul de lamaie. Se lasa 5 minute pana isi lasa putin suc apoi se transfera pe foc. Se lasa sa fiarba cateva minute, pana se inmoaie bine fructele. Se lasa putin sa se racoreasca apoi se dau prin sita pentru a elimina semintele.
Piureul rezultat se pune inapoi in craticioara si se pune pe foc. Se dizolva amidonul cu laptele si se toarna peste piureul de zmeura. Se amesteca continuu cu un tel pentru a nu face cocoloase. Se lasa sa fiarba pana se ingroasa bine. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca bine. Se mixeaza apoi cu crema de branza iar la final se incorporeaza cu ajutorul unei spatule frisca batuta. Se da la rece pana in momentul folosirii.
Blatul maro: Se separa ouale. Se mixeaza albusurile cu praful de sare. Se adauga zaharul pe rind si se mixeaza pana ce acesta se dizolva.
Separat se amesteca galbenusurile cu uleiul, esenta de vanilie, faina si cacaoa. Se obtine un aluat destul de consistent. Se adauga pe rand albusurile spuma. Se mixeaza pana se obtine o compozitie moale. Ulterior, se incorporeaza albusurile cua jutorul unei spatule si cu miscari usoare. Se imaprte compozitia in doua parti egale. Se coace pe rand fiecare blat, intr-o tava tapetata cu hartie de copt si cu dimensiunea de 24x34 cm, la 190 de grade pentru cca 6-8 minute Se lasa blaturile la racit impreuna cu foaia de copt.
Blat bezea: Se mixeaza albusurile cu praful de sare si zaharul adaugat pe rand pana devine spuma neteda si lucioasa. Se adauga in 2 reprize nuca macinata amestecata cu faina si praful de copt. Se toarna compozitia in aceeasi tava in care s-au copt si celelalte blaturi, tapetata cu hartie de copt. Se coace la 180 de grade pentru cca 10 minute. Se lasa la racit.
Crema de vanilie: Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul si zaharul vanilat bourbon. Se adauga amidonul si 100 ml lapte rece. Se amesteca bine. Restul de lapte se incalzeste. Se toarna fierbinte peste compozitia de galbenusuri, amestecand conitinuu, apoi se transfera cratita pe foc si se lasa sa fiarba la foc mic pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se lasa usor sa se tempereze apoi se adauga untul si se amesteca energic pana la omogenizare. Se lasa la racit. La final, dupa ce s-a racit bine crema, se incorporeaza frisca batuta. Se lasa la rece pana la asamblarea prajiturii.
Asamblare prajitura: Se pregateste siropul din apa si siropul de fructe preferat. Se pun la indemana si biscuitii. Se pregatesc doua platouri.
Se ia un platou si se asaza un blat de cacao cu tot cu hartia de copt. Se unge si se niveleaza cu jumatate din crema de zmeura. Se asaza apoi un strat de biscuiti insiropati in suc. Se unge deasupra cu jumatate din crema de vanilie. Peste crema se pune foaia de bezea, cu partea cu hartia de copt deasupra. Se asaza frumos apoi se indeparteaza cu usurinta foaia de copt. Se unge cu restul de crema de vanilie apoi deasupra se pun restul de biscuiti insiropati. Peste biscuiti se pune crema de zmeura. Se niveleaza frumos si se asaza a doua foaie maro, cu hartia de copt in sus. Se indeparteaza usor foaia de copt. Se da prajitura la rece pentru 2 ore.
Se scoate prajitura de la rece. Se asaza peste ea cealalta tava si cu o miscare rapida se intoarce prajitura. Se indeparteaza foaia de copt ramasa.
Se topeste ciocolata impreuna cu laptele, se amesteca bine pana se omogenizeaza apoi se toarna peste prajitura si se niveleaza. Se da din nou la rece pana a doua zi.
Se portioneaza si se serveste.
Pofta buna!
1
Dimensiunea tavii folosite este de 24x34 cm.
2
Pentru a manevra mult mai usor blaturile, se pastreaza hartia de copt si se indeparteaza in momentul in care se asambleaza prajitura, asezand blaturile cu partea de jos in sus.