Am pregatit o prajitura cu crema de vanilie si mere caramelizate. Este pentru prima data cand imi reuseste caramelul, dupa mai multe incercari. Pacat ca la rece el se intareste putin, mi-ar fi placut sa ramana mai lichid.
Pentru caramel am incercat aceasta reteta de data asta, de la Sally's Baking Addiction.
Si sa nu uit ca am merele de la Adi, asa ca multumesc, Adi, pentru mere!
Blat:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se mixeaza apoi cu zaharul si zaharul vanilinat pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile si se omogenizeaza. Se incorporeaza faina si praful de copt, amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula din silicon. Se intinde aluatul intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand trece de testul scobitorii.
Blatul se lasa apoi sa se racoreasca, se scoate din tava si se pune cu fata in jos pe un gratar de racire, presandu-l ca sa se uniformizeze.
Sirop:
Intr-o craticioara, se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul.
Crema:
Galbenusurile, sarea, zaharul si zaharul vanilinat se pun intr-o cratita si se mixeaza. Se adauga laptele si faina si se omogenizeaza. Se pune untul taiat bucatele si se pune cratita la foc. Se mesteca continuu cu un tel pana cand crema se ingroasa.
Blatul se pune pe un platou, se aseaza inelul de la tava detasabila imprejurul lui, se insiropeaza, apoi se adauga crema calda peste el.
Mere caramelizate:
Se curata merele de coaja si seminte, se spala si se taie cubulete. Se stropesc cu zeama de lamaie.
Intr-o cratita se caramelizeaza zaharul, apoi se ia cratita de pe foc. Se adauga untul si se mesteca continuu. Se adauga si smantana pentru frisca si se mesteca din nou. Se pun merele si un praf de sare si se da totul la foc pana cand se evapora zeama lasata de mere. Se scot merele din caramel si se aseaza peste prajitura, iar caramelul se mai fierbe in continuare pana cand scade si se ingroasa putin. Se toarna caramelul peste mere.
Se poate presara scortisoara peste caramel.
Prajitura se pastreaza la rece. Caramelul se va face exact ca o caramea.