Aveam rețeta aceasta de câtva timp și am mai făcut varianta simplă (simplificată de mine, de fapt...) numai cu scorțișoară, pentru că mă gândeam că merele ar putea face mai dificilă prepararea acestor gogoși. Ei bine, astăzi am prins puțin curaj și am făcut gogoși melc, cu mere și scorțișoară, dar am ajustat puțin unele ingrediente, în conformitate cu ceea ce am observat la preparările anterioare.
Cu ceva mai multă grijă decât de obicei și în timp mai îndelungat, astăzi am reușit să fac aceste gogoși speciale, frumoase și aromate, care ne-au încântat deopotrivă.
Din ingredientele de mai jos am făcut 16 gogoși melc, cu mere și scorțișoară, câte 2/porție.
Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijloc, unde se pun: drojdia fărâmițată, zahărul, ouăle și vanilia. Se adaugă laptele cald, puțin câte puțin, mai întâi până ce se dizolvă zahărul și drojdia și apoi până la încorporarea făinii. La sfârșit se adaugă untul moale și se frământă aluatul, până ce devine elastic și nelipicios.
Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă la căldură într-un loc ferit de curenții de aer rece, ca să dospească. Dospirea va dura mai mult (o oră) pentru că aluatul conține puțină drojdie și este mai greu, având ouă, unt și zahăr.
Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se întinde o foaie dreptunghiulară de aproximativ 25/30-35 cm, cu o grosime de aproximativ 7-8 mm.
Se decojesc merele, se curăță de cotoare și se taie lamele subțiri, de 3-4 mm grosime. Se acoperă foaia de aluat cu feliile de mere și se presară scorțișoara, după care se rulează, relativ strâns, cu umplutura la interior.
Se taie rulouri de 1,5-2 cm grosime și se lasă pe planșeta înfăinată, până ce se înfierbântă uleiul în tigaie. Atunci se pun gogoșile la prăjit, în baie de ulei, la foc mic. Se coc câte 2 minute pe ambele fețe și se adaugă ulei în tigaie, atunci când scade.
Gogoșile rumenite se depun pe un platou prevăzut cu hârtie absorbantă, pentru a scăpa de uleiul în exces, după care se pudrează cu zahăr pudră.
Sunt foarte bune și aromate, atât călduțe, cât și reci.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos, făina trebuie să fie la temperatura camerei, untul trebuie să fie moale, laptele să fie cald (nu fierbinte!) iar drojdia trebuie să fie proaspătă.
2
Lăsați aluatul să dospească o oră, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
3
Foaia de aluat nu trebuie să fie prea subțire, ci de 7-8 mm, cel mult 1 cm.
4
Nu pregătiți merele dinainte, ca să nu se oxideze.
5
După ce ați dispus feliile de mere pe foaia de aluat și le-ați presărat cu scorțișoară, rulați aluatul, relativ strâns.
6
Tăiați rulouri de 1,5-2 cm grosime, nu mai groase, ca să se poată coace bine în baia de ulei.
7
Nu puneți gogoșile la prăjit, decât după ce uleiul s-a încins în tigaie.
8
Prăjiți gogoșile la foc mic, pe ambele fețe, până ce se rumenesc frumos. Dacă le veți prăjit la foc puternic, se vor arde și aluatul va rămâne crud.
9
Gogoșile se prăjesc în baie de ulei. Dacă va rămâne puțin ulei în tigaie și nu-l veți completa corespunzător, gogoșile se vor arde și vor rămâne crude.
10
După prăjire, gogoșile trebuie lăsate 1 minut pe hârtie absorbantă, care să absoarbă uleiul în exces, după care le veți presăra cu zahăr pudră amestecat cu vanilie.