Desert flan/budinca cu prune uscate - Far Breton

de Catalina L in Dulciuri, 17 Dec 2017 | 6169 vizualizari

 

Flan cu prune uscate sau Far Breton este un desert frantuzesc tipic al regiunii Bretagna. 
Seamana  cu prajitura clafoutis, de aceea se poate face cu visine, cirese, caise sau cu prune proaspete.
Cea mai cunoscuta este varianta cu prune uscate dar trebuie amintit ca la origine reteta era simpla fara fructe. Continea numai: oua, zahar, faina si lapte. Era deci un desert ieftin in care s-a adaugat apoi fructe uscate ( prune sau stafide ) si rom.
Va propun o varianta de lux, inspirata de la reteta celebrului patisier francez Christophe Michalak.
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/11/flan-cu-prune-uscate-sau-far-breton.html

 

INGREDIENTE

  • 200 g de prune uscate
  • 400 g de apa
  • 10 g de ceai verde bio matcha

Pentru flan:

  • 500 ml de lapte de calitate BIO sau adevarat
  • 1 pastaie de vanilie de Madagascar
  • 100 g de oua (2 oua)
  • 1 lingura de rom
  • 100 g de zahar
  • 100 g de faina
  • un pic de floare de sare
  • 20 g unt rece (semi-sarat daca aveti)
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert flan/budinca cu prune uscate - Far Breton:

O seara inainte: Taiati prunele in 4.

Puneti apa la fiert, adaugati ceaiul si infuzati-l timp de 3 minute.

Turnati-l fierbinte peste prunele taiate si lasati sa se macereze peste noapte.

Dimineata scurgeti prunele si dati deoparte.

Incalziti cuptorul la 180°C.

Ungeti bine cu unt un vas pentru cuptor (20/30 cm).

Puneti un pic de zahar si imprastiati-l pe toata suprafata.

Cu un prosop de hartie curatati marginile vasului spre bord.

Asezati pe fund prunele (pastrati cateva pentru decorul final).

Turnati laptele rece intr-o oala adanca. Taiati pastaia de vanilie in lungime si recuperati miezul cu un cutit.

Puneti pastaia curata si miezul recuperat in laptele rece.

Aduceti la fierbere, luati de pe foc si lasati 10 minute sa se parfumeze bine.

Intre timp frecati ouale cu zaharul, romul si faina - la robot.

Turnati deasupra laptele fierbinte, amestecand in continuu.

Compozitia obtinuta o varsati peste prune.

Dati la cuptor timp de 40 minute. 

Scoateti flanul si lasati sa se raceasca.

Decorati cu pastaia de vanilie si cu prunele rezervate.

Taiati in portii. Este bun atat caldut cat si foarte rece.

Se pastreaza la rece.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert flan/budinca cu prune uscate - Far Breton" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cremsnit sau Prajitura desteapta