Desert cozonaci umpluti cu mac si nuca

de mirela0911 in Dulciuri, 19 Apr 2017 | 4224 vizualizari

 

Delicii de Paste
Nu trebuie sa treaca o sarbatoare fara cozonac. Si de fiecare data parca tot mai buni sunt, mai ales ca i-am umplut cu exact ce imi place mie! :X Dar, se poate folosi orice umplutura.

 

INGREDIENTE

  • 1.5 kg faina alba
  • 1 lgt sare
  • 200 g zahar
  • 200 ml ulei
  • 700-800 ml lapte
  • 25 g drojdie proaspata
  • coaja rasa de lamaie
  • 3 galbenusuri

Pt. umpluturi:

  • 3 albusuri
  • 3 lg zahar
  • 200 g mac
  • 2 lg zahar
  • 120 ml lapte
  • 350 g nuca
  • 3-4 lg zahar
  • 200 ml lapte
  • 100 g stafide aurii
  • 200 g rahat colorat
  • 1 ou pt uns
Portii: 3
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonaci umpluti cu mac si nuca:

Intr-o craticioara, se incalzeste usor cca. 150 ml lapte. Se adauga 1 lgt zahar si 2 lg faina, apoi drojdia. Se amesteca bine pana se lichefiaza, apoi se lasa 15 minute la dospit.

Intr-un vas larg, se cerne faina si se pune intr-o margine sarea. Restul de lapte impreuna cu zaharul, se pun pe foc si se incalzesc usor pana se dizolva zaharul. Se toarna peste faina maiaua, galbenusurile, coaja rasa de lamaie si laptele putin cate putin. Se amesteca bine pana se omogenizeaza totul, apoi se incepe framantatul. Se adauga tot pe rand si uleiul. Cand se obtine un aluat elastic si nelipicios, se pune la dospit pentru o ora.

In acest timp, se prepara umpluturile. Macul se macina, se amesteca cu zaharul si se pune pe foc, impreuna cu laptele sa se incalzeasca bine. Se va obtine o crema pastoasa care poate fi intinsa. Se da deoparte.

Nuca se macina, se amesteca cu zaharul si se pune pe foc impreuna cu laptele.

Rahatul se taie cubulete, iar stafidele se spala si se lasa sa se scurga.

Albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Se pun cate 2 lg din spuma, in umplutura de mac si cea de nuca. Se omogenizeaza.

Aluatul se imparte in 6 parti egale. Se unge masa de lucru cu ulei si se intinde o foaie in forma dreptunghiulara. Se unge cu mac, apoi se ruleaza strans pe lungime. Se da deoparte. Se ia alta bucata, se intinde si se unge cu nuca, apoi se presara cateva stafide. Se ruleaza strans, apoi se ia celalalt rulou si se impletesc. Se asaza intr-o tava de chec, tapetata cu hartie de copt.

La fel se procedeaza si cu restul de aluat, formand cate un cozonac din doua rulouri, impletite. Combinatia de umpluturi o alegeti in functie de preferinte. Eu am mai facut cu rahat si stafide, si inca unul cu mac si nuca. Restul de spuma din albusuri se intinde pe foile pe care se vor pune rahatul si stafidele.

Se lasa inca 30 de minute sa dospeasca in tavi, apoi se ung cu oul batut bine. Se presara deasupra putin zahar brun si se dau la cuptorul preincalzit, la 180 de grade C, pentru cca. 40 de minute. Se mai verifica din cand in cand. Cand sunt frumos rumeniti si scobitoarea iese curata, se scot din cuptor si se acopera cu un prosop curat.

Se servesc cu mare pofta, chiar si asa calzi, pentru cei care nu au rabdare! :D :p 

TIPS-URI

1

Cantitatea de zahar in umpluturi difera in functie de gusturi.

2

La fel si umpluturile pot diferi.

3

In aluat laptele se toarna putin cate putin, in functie de cat cere aluatul, in caz contrar, se mai adauga faina daca ese cazul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonaci umpluti cu mac si nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

COMENTARII (28)

kytz 1

20.04.2017, 11:32

Foarte frumoși ți-au ieșit!

Ancutsa 1

22.04.2017, 19:04

Tare buni cozonacii tai!

mirela0911 1

24.04.2017, 12:55

Va multumesc! Buni si pufosi au fost!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe - Rețeta simplă și delicioasă

ieri la 10:37

Chec cu ciocolată și alune - Deliciu pufos cu glazură crocantă

pe 25.06 la 09:13

Pastă tartinabila de peste afumat - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 24.06 la 07:17

Pâinici Naan - Rețeta simplă și gustoasă care te va cuceri

pe 23.06 la 09:34

ULTIMELE COMENTARII

Dafur

Dacă ești în căutarea unui colier din argint elegant și de calitate, merită să arunci o privire pe https://www.chanti.dk/p-halskaeder-i_soelv . Aici vei găsi o selecție variată de coliere din argint sterling autentic – de la modele simple și clasice până la modele moderne. CHANTI este sinonim cu calitate, prețuri corecte și un magazin online ușor de utilizat. Fie că este un cadou sau pentru tine – un colier din argint conferă fiecărei ținute o notă elegantă. Datorită livrării rapide și plății sigure, noua ta bijuterie preferată este la doar câteva clicuri distanță.

De ce purtam bijuterii?

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura marmorata cu mure