Am vazut la Ina si Cleme si am zis sa fac si eu. Avand mofturosi eu am facut un cozonac numai cu rahat si unul numai cu nuca.
"Reteta de post creativa"
Intr-un castron se pun faina, zaharul, zaharul vanilat, sarea si drojdia uscata.
Se incalzeste sucul Fanta, sa fie caldut si se toarna peste faina.
Se incorporeaza bine si se adauga uleiul si se framanta 30 de minute.
Se lasa la crescut acoperit cu un prosop la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Rahatul se taie bucatele mici.
Intr-un castron se pune nuca macinata, zaharul, cacaoa, esenta de rom si sucul Fanta si se amesteca bine sa devina o pasta care se va intinde pe aluat.
Aluatul dupa crestere se rastoarna pe blat si se imparte in patru parti egale, cate doua pentru un cozonac.
Se intind doua dreptunghiuri ajutandune de podul palmei si nu de sucitor.
Pe ambele dreptunghiuri intindem crema de cacao si se rasucesc sul.
Se impletesc cele doua suluri si se pun in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt.
Celelalte doua bucati de aluat se intind si se pune rahatul pe toata suprafata.
Se fac sul, se impletesc si se pun in tava tapetata.
Cozonacul se poate face si combinat, un sul ci cacao si unul cu rahat, impletit si pus in tava.
Ambele tavi se acopera cu un prosopSi se lasa la crescut 30 de minute.
Se ung cu ulei si se presara zahar.
Se introduc in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 35-40 de minute pana se rumenesc frumos.
Se face testul cu scobitoarea.
Se scot din tava, se aseaza pe o latura si se lasa la racit acoperit cu un prosop.
Nu se taie cald cu cutitul, se rupe.
Pofta Buna!