Cum aveam toate ingredientele, am zis sa fac niste cozonaci pufosi. Din punctul meu de vedere aceasta este reteta perfecta de cozonaci. Am facut o de atatea ori si nu am dat gres niciodata. Plus ca daca nu ai chef sa framanti prea mult, nu framanti!:)) Aveam o reteta de la cineva din Moldova cu aluat oparit si multi alti pasi. Imi lua si mult timp sa o fac si parca tot mai buni ies cei cu reteta aceasta. Plus ca am detronat cam toate miturile legate de cozonaci, oualele le am uitat in frigider, desi stiam ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, faina am cernut o o data si nu de 3 ori cum se spune , iar framantatul mi-a luat 15 minute cu totul, nu 30 minute sau o ora cum ar trebui. Insa rezultatul e acelasi, ies la fel de pufosi si fragezi!
Mai intai facem maiaua. Amestecam drojdia cu 2 linguri zahar si cateva linguri lapte. Punem faina pana obtinem o compozitie mai groasa ca cea de smantana. Acoperim cu folie de plastic si lasam la loc caldut 15 minute sa creasca.
Cernem faina intr un bol mare, cele 5 galbenusuri le amestecam putin sa se lege apoi le punem peste faina, impreuna cu maiaua crescuta. Laptele il inaclzim putin si punem in el zaharul pentru a se topi, esenta de rom si coaja de lamaie. Turnam laptele putin cate putin peste faina si framantam. Adaugam si vanilina si sarea la sfarsit pentru ca sarea sa nu intre in contact direct cu drojdia. Dupa ce am terminat de pus laptele adaugam treptat uleiul si untul si framantam. Acoperim aluatul rezultat si il lasam la loc cald sa creasca...1 ora / 1 ora si jumatate.
Cat creste cozonacul pregatim crema: Batem spuma cele 5 albusuri impreuna cu sarea si zaharul. Adaugam cacao, esenta de rom si nuca macinata. Taiem cubulete rahatul si nuca
Dupa ce a crescut aluatul il impartim in 2, iar fiecare parte din nou in 2. Ungem fiecare parte cu crema, presaram rahatul si nuca, le rulam si le impletim. Punem in tavi hartie de copt si asezam cozonacii. Ii mai lasam sa creasca o jumatate de ora sau pana cresc cat tava. Ii ungem cu galbenus amestecat cu 2 linguri lapte rece si ii bagam in cuptorul preincalzit timp de o ora. Nu deschidem usa in primele 20 minute teoretic, practic eu am mai deschis o anterior ca nu rezistam si vroiam sa vad ce fac , insa nu s au dezumflat: deci inca un mit detronat:))) Dupa ce ii scoatem ii lasam vreo 10 minute apoi ii ungem cu lapte si presaram zahar.
Pofta buna!
1
Nu folosim albusurile in compozitie pentru ca se spune ca intaresc cozonacul
2
Untul se poate inlocui cu ulei, putem pune doar unt sau doar ulei sau combinat, insa se spune ca untul il face mai fraged
3
Se poate pastra in congelator luni bune, va fi la fel de bun de parca atunci l ai facut