Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă

de DinDragostePentruGatit in Dulciuri, 15 Ian 2013 | 6882 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 750 g făină tip 000;
  • 25 g drojdie;
  • 2 ouă;
  • 75 g unt;
  • 3 lg iaurt;
  • 7-8 lg zahăr;
  • circa 250mL lapte cald;
  • coaja de la o portocală;
  • sare.
  • Umplutura
  • 3-4 lg cacao;
  • 4 lg zahăr;
  • 2 fiole esență de rom;
  • 1 albuș;
  • 100 g stafide hidratate;
  • 1/2 cană miez de nucă nemăcinată.
  • Decor
  • 1 gălbenuș;
  • 2 lg lapte;
  • jumătăți de nucă;
  • semințe de susan.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă:

Se cerne făina de câteva ori. 

Se pregătește maiaua:

- într-un bol se dizolvă drojdia în lapte cald, se adaugă 1 linguriță zahăr și făină atât cât se obține o pastă fluidă. 

- se lasă circa 10-15 minute la cald, până-și dublează volumul. 

Iaurtul, untul la temperatura camerei, ouăle și zahărul se amestecă până se dizolvă zahărul. 

Se adaugă un praf de sare și coaja de la portocală. 

Peste făina cernută se pune maiaua și amestecul cu ou, se frământă și se adaugă lapte cald până se formează un aluat nelipicios. 

Se pune la dospit la loc cald, timp de 50-60 minute. 

După ce și-a dublat aluatul volumul, se frământă cu unt circa 30 minute. 

Umplutura

- stafidele se hidratează în apă caldă timp de 10 minute după care se scurge apa;

- miezul de nucă nu se zdrobește;

- din albuș + cacao + zahăr + esență de rom  se face o cremă.

Aluatul se împarte în două părți egale, se formează un dreptunghi, se unge cu jumătate de cremă de cacao, se presară jumatate din cantitățile de nucă și stafide și se rulează. 

La fel se procedează și cu cealaltă parte de aluat.  

Cele două rulouri obținute se  împletesc și se așează circular într-o tavă unsă cu unt. 

Se unge cu gălbenuș + lapte, se așează jumătăți de nucă și se presară semințe de susan. 

Cozonacul se mai lasă la dospit în tavă, timp de aproximativ 20-30 minute.

După dospire tava se introduce în cuptorul încălzit și se coace timp de aproximativ 50 minute, la temperatură medie.

Poftă bună!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu morcovi - Carrot cake