In primul rand va doresc un Paste fericit, multa sanatate si pace in suflet !
Anul acesta am incercat un cozonac RosenKrantz, care dupa parerea mea nu cere mult efort.
Bineinteles, ca de obicei am adus modificari retetei de baza.
Am fost multumita de aspect si de textura.
Important este ca a fost apreciat.
Miezul de nuca se prajeste timp de cateva minute la cuptor. Se lasa la racorit apoi cu un cutit se maruntesc.
Crema de unt: Se mixeaza untul impreuna cu zaharul, pana obtinem o crema.
Caramelul: In tava in care vom pune cozonacul la copt se topeste zaharul pana obtine o culoare maronie. Nu trebuie ars, pentru ca se amaraste. Cand s-a topit complet, se invarte vasul astfel incat sa se acopere peretii interiori ai tavii. Se lasa deoparte pana preparam cozonacul.
Umplutura: Nucile amestecate cu cacao si zaharul se amesteca cu laptele fierbinte. Se omogenizeaza si se lasa la racit.
Aluatul: Se cerne faina in vasul de framantat. In mijlocul fainii se pun ouale, sarea, esentele si coaja rasa de lamaie. Se adauga cate putin laptele cald in care am dizolvat in prealabil, zaharul si drojdia. Se framanta pana obtinem un aluat elastic si nelipicios. Nu se lasa la crescut.
Montajul cozonacului: Se intinde o foaie dreptunghiulara din jumatate de aluat. Din cealalta jumatate am facut alti doi cozonaci in forme obisnuite. Se unge pe toata suprafata cu crema de unt. Deasupra se unge cu umplutura, apoi se ruleaza. Se taie rondele in functie de marimea vasului in care coacem cozonacul. Asezam rulourile cu distanta intre ele, in tava tapetata anterior cu caramel.
Se acopera vasul cu o folie transparenta si se lasa la crescut 1 ora. Se coace la temperatura de 180 grade C, timp de cca. 40 minute.
Are o textura pufoasa in interior si crocant la exterior. S-aveti pofta!
1
Cand e copt, se rastoarna imediat pentru a nu se intari caramelul.