Desi acest cozonac nu a iesit cum as fi vrut eu, la final a devenit un cozonac delicios si apreciat la masa de Paste, drept pentru care am vrut sa impartasesc cu voi reteta folosita de mine.
- Toate ingredientele au fost tinute la temperatura camerei dinainte iar locul in care am facut cozonacii a fost cald si ferit de curenti. (bucataria mea aproape ca devenise sauna:))
- Preparam maiaua din : drojdia proaspata , laptele caldut, 1 lta zahar, 1 lingura faina - se amesteca si se lasa sa se umfle drojdia putin.
- Intr-un bol punem faina cernuta adaugam zaharul, galbenusurile si turnam maiaua . Incepem sa framantam bine (din pacate eu nu am robot de framantat si am facut cu mainile totul, ceea ce nu e foarte usor). In timp ce framantam adaugam treptat untul topit . Aluatul se framanta bine cca 20-30 minute, pana se dezlipeste de pe peretii vasului si devine un aluat usor de lucrat. Se acopera vasul cu un prosop si se tine la loc cald si ferit de curent cca 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
- Scoatem aluatul pe masa de lucru unsa cu ulei si impartim in doua. Intindem intr-o foaie potrivit de subtire , punem umplutura in strat generos si rulam .
- Intr-o tava de chec punem hartie de copt si asezam cu grija cozonacul . Ungem deasupra cu un ou batut si mai lasam sa creasca cca 20 minute la loc cald. Apoi dma la cuptorul incins pt cca 45 minute, cand devine maroniu deasupra.
Umplutura: macinam nuca si amestecam cu zaharul, coaja de lamaie, cacao si vanilia. BAtem albusurile spuma si adaugam 2 linguri de zahar. Amestecam toate impreuna.Punem si esenta de rom daca ne place.