M-am inspirat de la Motanel pentru acesti deliciosi covrigi care se pot servi atat simpli cat si umpluti cu ce preferati voi!
Multumesc, Motanel! >:d<
Se pregateste maiaua. Intr-o craticioara se pune 100 ml lapte caldut, se amesteca cu zaharul si cele 2 lg faina apoi se pune drojdia zdrobita. Se amesteca pana se dizolva drojdia apoi se lasa deoparte pentru 10 minute.
Intr-un bol se cerne faina, se adauga sarea, uleiul si oul. Se toarna maiaua si se amesteca dinspre mijloc inspre exterior. Se toarna si laptele caldut pana se obtine un aluat bun de framantat. Se rastoarna pe masa de lucru infainata si se framanta pana se obtine un aluat elastic si nelipicios. Se lasa sa isi dubleze volumul intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer rece.
Dupa ce a dospit, se imparte in 8 parti egale. Fiecare bucata se imparte la randul ei in doua si se modeleaza sub forma de snururi care se rasucesc intre ele apoi se prind la capete formand covrigul. Se precodeaza la fel cu tot aluatul.
Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa sa mai dospeasca 15 minute.
Galbenusul se freaca cu cele 2 lg de lapte apoi se ung covrigii si se presara seminte de mac deasupra. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pana se rumenesc frumos deasupra.
Se scoate tava din cuptor si se acopera cu prosop curat pana se mai racesc putin. Se servesc ca atare sau se pot taia in doua pe orizontala, se ung cu unt si se pun felii de sunca si cascaval.
Pofta buna!
1
In functie de cum cere aluatul, se mai adauga lapte sau faina!
2
Se poate presara deasupra si cu seminte de susan.