Va prezint o reteta simpla si aromata care merge de minune in orice imprejurare, eu am mancat-o in cadrul programului de slabit Montignac, se poate manca de post sau ca si garnitura langa o bucata de friptura, dupa bunul plac al fiecaruia. Sunt indragostita de bucataria africana de cativa ani de cand am mancat adevarate tajine marocane sau cous-cous-uri algeriene, pline de culori si de arome, care vorbesc prin bogatia aromelor lor de vremuri mult apuse si de oameni calatori care o data asezati seara in fata unui foc stiau sa faca spectacol de culori si arome. Ca sa innobilez putin preparatul am adaugat cateva tije de sparanghel.
Din compozitie va dati seama ca acest fel de mancare este o explozie de culori si savori, diferite texturi care se vor imbina armonios in final, este atat de buna incat carnea nu isi mai gaseste locul.
In prima etapa se spala, curata si se taie gelumele, ceapa, telina, rosiile in cuburi iar dovlecelul in jumatati de rondele. Am folosit naut fiert in prealabil si fasole boabe prefiarta ( care este gata in 20 minute) ca sa omogenizam pe cat posibil timpii de gatire.
Intr-o tigaie incapatoare si neaderenta se pun in putin ulei de masline ceapa, telina, si fasolea boabe prefiarta. Se asezoneaza si se lasa sa se inmoaie putin si apoi se adauga condimentele ( raz al hanout, coriandru pudra si putin chimen pudra) se inmoaie totul cu fond de legume si se lasa sa clocoteasca. Dupa 5-10 minute adaugam dovlecelul taiat jumatati de rondele si rosiile taiate cubulete si ardeiul. Se taie sparanghelul in bucati medii si se adauga la compozitie mai putin varfurile care vor fi puse abia la final. Se lasa sa fiarba totul in jur de 10 minute si se adauga nautul fiert, varfurile de sparanghel si se rectifica asezonarea, completandu-se cu condimente dupa gust, mie imi place sa mai adaug chimen si coriandru macinat la final ca sa se simta bina aroma.
Intr-un vas separat se pune cous-cous-ul peste care se toarna o lingura de ulei si se omogenizeaza bine. Este un bun secret algerian ca sa aveti un cous-cous aromat si care nu se lipeste? Se asezoneaza cu putina sare si se toata peste el apa clocotita lasand-ul pret de 5-7 minute pana absoarbe apa.
Se serveste intr-un platou frumos colorat, cous-cous in centru si legumele si sosul lor in jur, cu verdeata aromata dupa gust eu am folosit putin coriandru.
1
cous-cous-ul se amesteca bine cu o lingura de ulei de masline inainte sa se toarne apa clocotita peste el
2
raz al hanout este un amestec complex de condimente pentru cous-cous, in traducere ar fi "capul episeriei " adica un amestec de toate condimentele care sta in fruntea oricarui magazin de condimente, poate sa contine pana la 25s i chiar 40 ingrediente cele mai complexe raz al hanout. In principiu are coriandru, piper, scortisoara, curcuma, paprika, cuisoare, ghimbir.