De câțiva ani fac compotul de prune după rețeta mamei mele și sunt foarte mulțumită de rezultat. Este o rețetă foarte ușoară, simplă și rapidă, pe care o poate face oricine.
Din ingredientele de mai jos, mi-au ieșit 17 borcane de 700 grame de compot.
Prunele se spală bine și se lasă la scurs.
Se pregătesc borcanele, să fie curate și capacele, de asemenea.
Într-o oală mare se pune 1 kg de zahăr tos și se adaugă 5 litri de apă. Se dă oala la fiert, la foc iute și după două-trei clocote, când zahărul s-a topit se pun cam 20-25 de prune la opărit în sirop, 2-3 minute, până ce pielițele fructelor încep să plesnească.
Se scot pe rând, cu o paletă mică, prunele a căror pielițe au plesnit și se pun în borcanele așezate într-o tavă metalică.
Se repetă această operațiune, până ce se opăresc toate prunele și se umplu toate borcanele pregătite. Veți observa că siropul a căpătat o culoare roșie foarte frumoasă și un parfum plăcut.
Imediat după ce s-au umplut borcanele cu prune, se toarnă siropul fierbinte și se pun capacele. Borcanele cu compotul de prune se depozitează într-un loc ferit de agitația din casă, se învelesc bine în pături, pentru a păstra cât mai mult timp căldura și se lasă așa să se răcească, timp de 2-3 zile.
După acest interval de timp, se îndepărtează păturile care au menținut temperatura și borcanele se depozitează în cămară, nefiind necesară sterilizarea lor.
1
Cumpărați prune coapte, mici, tari și fără defecte. Dacă prunele sunt mari, vor încăpea foarte puține în borcan.
2
Nu puneți prea multe prune în borcane, ci lăsați deasupra cam 3 cm pentru ca siropul să le acopere.
3
Țineți borcanele cu compot 2-3 zile învelite în pături, pentru ca temperatura să se păstreze cât mai mult timp. În acest fel, nu va mai fi nevoie să le sterilizați.