Compot de cirese

de vasimur in Sirop / Compot, 9 Sep 2022 | 3939 vizualizari

 

Îmi place să mănânc compot, mai ales seara, deoarece este o mâncare foarte ușoară și răcoroasă. Fac deseori compot, din orice fel de fructe am la dispoziție, mere, pere, prune etc. dar cel de vișine, este preferatul meu. De data asta, am primit ceva mai multe cireșe, de la un vecin și m-am gândit să fac câteva sticle de compot, pentru la iarnă.
Nu sunt adeptul folosirii conservanților motiv pentru care prefer prepararea prin sterilizare, sau pasteurizare. Prepararea nu durează mult, compoturile rezistă în timp, iar fructele rămân întregi, cărnoase și bune.
Dacă doriți un compot mai aromat, atunci puteți pune o păstaie de vanilie și/sau un baton de scorțișoară. În caz contrar, compotul va avea gustul său natural.
Din ingredientele de mai jos, au ieșit 9 sticle de compot.

 

INGREDIENTE

  • 3 kg de cireșe
  • 750 grame de zahăr tos
  • 2,5 litri de apă
  • 1 păstaie de vanilie (opțional)
  • 1 baton de scorțișoară (opțional)
Portii: 9
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Compot de cirese:

Curățăm cireșele de frunze și de codițe, le spalăm bine în apă rece și le punem apoi într-o strecurătoare ca să se scurgă apa.

Observație: Dacă suspectați că cireșele ar putea conține viermișori, atunci puteți să le lăsați mai mult timp în vasul cu apă rece. Viermii vor ieși la suprafață și îi vom putea înlătura foarte ușor!

Punem zahărul într-o oală încăpătoare și adaugăm și apa. Fierbem siropul, numai atât cât să se dizolve complet zahărul.

Observație: Dacă doriți ca siropul să fie mai aromat, atunci adaugați vanilia și/sau scorțișoara!

Cireșele, scurse bine de apă, le introducem în siropul oprit din fiert, doar 1-2 minute, până ce își schimbă culoarea. Scoatem cireșele cu paleta și le punem într-un vas încăpător. Procedăm la fel, până ce epuizăm întreaga cantitate de fructe.

Observație: Nu punem toate fructele odată, în siropul clocotit, deoarece nu vom putea să le scoatem la timp și riscăm ca ele să crape! Cantități mai mici de fructe, sunt mai ușor de manipulat.

Cât sunt încă calde, punem cireșele în sticle/borcane, turnăm deasupra siropul fierbinte, le închidem ermetic și le depozităm într-un loc ferit, învelite cu pături, ca să se mențină căldura, mai mult timp iar compotul să se sterilizeze/pasteurizeze.

După câteva zile, verificăm cu mâna, dacă siropul s-a răcit și dacă da, atunci scoatem sticlele/borcanele cu compot dintre pături și le depozităm în cămară, sau într-un loc răcoros și întunecat.

TIPS-URI

1

Alegeți cireșele ca să fie proaspete și fără defecte.

2

Pregătiți din timp recipientele în care veți pune compotul. Să fie curate și uscate.

3

Spălați bine cireșele și lăsați-le apoi să se scurgă de apă.

4

Nu este nevoie să fierbeți siropul, decât până ce se dizolvă zahărul.

5

Dacă doriți să faceți un compot aromat, adăugați vanilia și scorțișoara în vasul în care faceți siropul.

6

Nu lăsați cireșele în siropul fierbinte, decât până ce își schimbă culoarea. Dacă le veți ține mai mult timp, vor plesni. De aceea, este bine să nu puneți o cantitate mare de cireșe în sirop, ca să le puteți scoate cât mai repede.

7

Puneți cireșele în recipiente (sticle, sau borcane) imediat după ce le-ați scos din sirop.

8

Turnați siropul fierbinte peste cireșe.

9

Închideți ermetic recipientele cu compot și depozitați-le într-un loc ferit, învelite în multe pături, care să păstreze căldura mai mult timp.

10

Nu scoateți sticlele/borcanele dintre pături, decât după ce compotul s-a răcit complet (poate dura chiar și o săptămână!).

11

Depozitați compotul în cămară sau la boxă, într-un loc răcoros, curat, uscat și întunecos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Compot de cirese" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (9)

Rocsi 1

10.09.2022, 19:35

Este foarte bun compotul de cirese! Faina metoda de a-l prepara!

vasimur 1

10.09.2022, 23:56

Mulțumesc mult, tuturor!

oanapl 1

12.09.2022, 20:50

Delicios!

COMENTEAZA

RETETA RECOMANDATA
Compot de cirese