Vara aceasta am fost binecuvântaţi cu o mulţime de fructe, care de care mai frumoase şi mai aromate. Aşa că am hotărât să fac dulceaţă, compot de caise, gem, vişinată, caisată şi tot ce se putea face din vişine şi caise. Să păstrezi închisă în borcane aroma şi gustul inconfundabil al caiselor, să savurezi cu nostalgie o felie de pâine cu dulceaţă într-o dimineaţă de iarnă şi să-ţi aminteşti de zilele însorite de vară? Ce poate fi mai încântător?
Se aleg caise sănătoase şi mai puţin coapte, se spală bine cu apă rece, se scot sâmburii şi se aşază fructele în borcane până aproape de gâtul borcanului. Se pun câte 4 linguri de zahăr în fiecare borcan de 800 ml sau 2 linguri în fiecare borcan de 400 ml. Se umplu borcanele cu apă, se pun capacele, se agită bine şi se întorc borcanele cu capacul în jos, pentru ca zahărul să se dizolve complet. Apoi într-un vas suficient de mare încât să intre borcanele, se pune pe fund un prosop de bucătărie şi se aşază borcanele unul lângă altul. Se adaugă apă pană se umple vasul trei sferturi şi se fierbe compotul la foc mic timp de 30-40 de minute. Se opreşte focul, se acoperă cu un prosop uscat si lasă borcanele de compot în apă până când se racesc. A doua zi se mai fierb borcanele cu compot de caise încă 30-40 de minute la foc mic, se lasă să se răcească până a doua zi şi apoi se păstrează la loc răcoros. Compotul se poate păstra timp de aproape un an de zile.
Eu nu folosesc alte arome, sau combinaţii de alte fructe, pentru compotul conservat, tocmai pentru a pastra savoarea şi aroma specială a fructelor pentru lunile reci de iarnă.