Toamna cea bogată este anotimpul cel mai potrivit pentru a face rapid un compot asortat de sezon, cu fructe bune, proaspăt culese. Un compot pentru consumul imediat, nu pentru iarnă. Exact asta am făcut eu ieri, un compot asortat cu fructele toamnei și tare bun a fost, la ceas de seară, după cină...
Fructele se spală bine, se curăță de coji și se taie felii sau cubulețe, fiecare după cum dorește.
Se pun fructele în oală, cu 2 l de apă rece, la foc iute. Se adaugă batonul de scorțișoară încă de la început, ca să lase gustul său bun, în timpul fierberii.
Când fructele sunt aproape fierte se adaugă zahărul și vanilia și se mai dă un clocot-două, după care se oprește focul și compotul se mai lasă puțin, să se răcorească.
Compotul se poate servi la cină sau la micul dejun, atât cald, cât și rece, eventual cu niște biscuiți alături.
1
Îndepărtați partea lemnoasă și tare de la miezul gutuilor.
2
Nu fierbeți prea mult fructele, ca să nu se terciuiască. Într-un compot bun, fructele trebuie să rămână în starea în care au fost puse la fiert.
3
Dacă fructele sunt foarte dulci, dozați cantitatea de zahăr în conformitate cu gustul dumneavoastră.
4
Felia de lămâie dă compotului nu numai un plus de vitamina C, dar și un gust mai plăcut.