Colacii nasului

de Bucataras in Piine, 24 Sep 2014 | 4482 vizualizari

 

Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele painii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya.

 

INGREDIENTE

  •  2,5 kg de faina de grau Gold Maya BL00,
  • 1pahar de zahar,
  • 1 lingura de sare,
  • 1pahar de ulei,
  •  8 oua pentru aluat,
  • oua pentru ungerea colacului,
  • 100 g de drojdii,
  • 6 pahare de apa.
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Colacii nasului:

 Se pregatesc 2 sau mai multi colaci mari, dulci, din faina de grau de calitate superioara Gold Maya si se dau cadou nasilor in timpul nuntii (la final) sau a doua zi dupa nunta.  Numarul colacilor difera, in functie de regiune: in unele zone se dau 2 colaci pentru cei 2 nasi, in timp ce in alte regiuni se ofera cate 6 colaci pentru fiecare nas (fiind pregatiti, in total, 12 colaci pentru nasi). Colacii sunt pregatiti si oferiti drept cadou de catre fini sau socri.

Obiceiul se respecta in unele zone (Moldova -inclusiv in Republica Moldova) dar este total necunoscut in alte regiuni (Banat, Ardeal etc.)

In unele regiuni (Oltenia, Muntenia etc.), colacul nasului se ofera in timpul nuntii si este insotit de cadouri diferite: gaina nasului, prosoape artizanale, lenjerie de pat, obiecte vestimentare traditionale etc..

In prezent, in unele regiuni finii ofera nasilor 2 torturi mici, in loc de colaci.

Se pregateste plamadeala astfel: intr-un pahar cu apa calda se dizolva drojdia; apoi se adauga 2 linguri de faina Gold Maya, 2 lingurite de zahar, sare si se amesteca pana se o compozitie de consistenta smantanii dense.

Se pune plamadeala la loc cald pentru 20-30 minute.  

Intr-un vas adanc se cerne faina, se adauga ouale, zaharul, uleiul, apa si se amesteca adaugam plamadeala.

Se framanta pana se obtine un aluat elastic si se lasa sa se odihneasca la loc uscat 1-1,5 ore. 

Dupa perioada de odihna, se framinta aluatul si se lasa la cald, acoperit cu o panza, timp de 35-40 min.

Apoi, aluatul se imparte in 3 bucati inegale, de aproximativ 40%, 40% si 20%, din care se formeaza 3 bile de dimensiuni diferite care se lasa “sa se odihneasca”.  

Fiecare bila mare se imparte, la randul ei, in trei parti egale din care se modeleaza fasii lungi care se impletesc in 3. Fiecare impletitura se apasa cu un facalet de lemn, se rasuceste in forma de cerc si capetele se unesc pentru a se obtine doi colaci, din cele doua bile mari. ț

Cei 2 colaci se pun unul peste altul, astfel incat locul in care a fost unit colacul de sus sa fie cat mai departe de locul in care a fost unit cel de jos.

A treia bila de aluat se imparte si ea in 3 parti din care se modeleaza 3 fasii de aluat care se impletesc si cu care se impodobeste colacul. 

Se unge colacul cu ou batut.

Se adauga decorul (flori si frunze pregatite din aluat fara ou, zahar si ulei) si se coace la temperatura de 175-180 de grade timp de 40-45 minute. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Colacii nasului" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (11)

Ksenya 1

25.09.2014, 09:48

Am mancat astfel de colac,se mai poate in loc de apa se poate adauga lapte.

anca_rm 1

25.09.2014, 09:49

mihaelar63 1

26.09.2014, 21:47

Ce frumos sunt impletiti

COMENTEAZA

RETETA RECOMANDATA
Colac cu cascaval si cartofi